OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Stopp våpenstrømmen til Syria

Norge må gjøre mer for å bedre situasjonen i det borgerkrigsrammede Syria, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han foreslår blant annet en våpenembargo for å stoppe strømmen av våpen til begge partene i konflikten.

– Det er en skam at Norge sitter stille og ser på, uten å gjøre mer for å få slutt på blodbadet. Strømmen av våpen som går inn til begge sider i konflikten blir som brann på bålet, og Norge må gjøre mer for å få en slutt på det. I tillegg må vi få kontroll over vår egen våpenhandel, i dag selger vi våpen som enkelt kan ende opp i Syria via for eksempel Tyrkia, sier Moxnes.

– Norge bør foreslå en våpenembargo, et forbud mot å selge våpen til partene som kriger i Syria. Kommer man ingen vei med det, må Norge på egen hånd stoppe salg av våpen til land hvor vi vet de kan ende opp i Syria.

– Regjeringa må avklare om det er aktuelt å delta i et angrep mot Syira uten FN-mandat. Et militært angrep vil være i strid med folkeretten, og vil bare gjøre konflikten vanskeligere å løse, sier Moxnes.

Rødts forslag:

  • Norge bør foreslå våpenembargo i FN, og øke presset på Saudi-Arabia, Tyrkia og andre land som selger våpen til opprørerne, og Russland, Iran og andre som selger våpen til Assad.
  • Norge bør markere tydelig overfor våre allierte at vi ikke mener et militært angrep på Syria vil løse konflikten, og at Norge ikke vil delta.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.

Pressefoto til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes