OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Rødt sier nei til krig mot Syria

– Nå må vi unngå å forverre situasjonen. Det kan en krig fort gjøre, uansett FN-mandat eller ikke. Vi kan gjøre mye annet for å hjelpe Syria, uten å bruke vold, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han frykter at bombing fra NATO eller USA vil koste flere sivile livet og kan komme til styrke de mest ekstreme blant opprørsgruppene.

– Når vi ser bildene fra Syria, har vi selvfølgelig alle lyst til å handle raskt. Men hvis vestens reaksjon bare forverrer situasjonen, hjelper vi ikke de sivile.

Krig ikke eneste alternativ
Moxnes understrøker at Norge kan gjøre mye selv om vi sier nei til krig. Han foreslår at Norge tar initiativ til å stoppe våpenleveransene inn til Syria.

– Strømmen av våpen som går inn til begge sider i konflikten forsterker konflikten, og Norge må gjøre mer for å få en slutt på det. I tillegg må vi få kontroll over vår egen våpenhandel. I dag selger vi våpen som enkelt kan ende opp i Syria via for eksempel Tyrkia.

– Norge bør foreslå en våpenembargo, et forbud mot å selge våpen til partene som kriger i Syria. Kommer man ingen vei med det, må Norge på egen hånd stoppe salg av våpen til land der det er fare for at de kan ende opp i Syria.

Han savner også en tydeligere linje fra regjeringa.

– Regjeringa må avklare tydelig om det er aktuelt å delta i et angrep mot Syria uten FN-mandat, det holder ikke med advarsler. Et militært angrep vil være i strid med folkeretten, og vil bare gjøre konflikten vanskeligere å løse.

En politisk løsning
I lengden er det kun en politisk løsning som presser Assad til å trekke seg, som kan gi en slutt på borgerkrigen.

– Vi må ikke gi opp, og fortsette å presse på for en politisk løsning gjennom FN. I tillegg må vi gi syriske flyktninger den humanitære hjelpen de trenger.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.

Pressefoto til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes