OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Førti år siden folkets nei

Rødt gratulerer det norske folk med 40-årsdagen for vårt nei til EU! Folkeavstemmingen 25. september 1972 ga et flertall på 53,5 prosent mot tilslutning til unionen.

Nå er det på tide å følge opp i praksis det Norge har sagt nei til to ganger, og erstatte EØS-avtalen med en likeverdig handelsavtale.

I dag feirer vi at det er 40 år siden det norske folk sa nei til EU (daværende EF) for første gang. En stor og sterk folkebevegelse som favnet usedvanlig bredt sørget for at maktelitens drøm om EU-medlemskap ble knust. Det sentrale argumentet som forente alle var kampen for nasjonal sjølråderett og folkestyre uten overstyring fra Brussel.

Det er de samme årsakene til motstand som ligger til grunn når EU-kampen nå står på dagsorden, men i dag handler det ikke om hvorvidt vi skal si ja til EU-medlemskap eller ikke. Med en tung og stabil EU-motstand i befolkingen er faren for EU-medlemskap fraværende. Derfor sier også alle ja-partiene at det ikke er aktuelt med noen ny EU-søknad på lenge. I dag dreier debatten seg i stedet om EØS-avtalens framtid i Norge. Skal vi fortsette med en avtale som griper så langt inn i folkestyret vårt?

På tross av at det norske folk to ganger har sagt nei til EU, har tilknytninga vår til EU gjennom EØS-avtalen tvunget norske myndigheter til å gi etter overfor Brussel på en rekke områder. Dette gjelder ikke minst norsk arbeidslivspolitikk. Fire EU-dommer (Laval-, Viking-, Ruffert- og Luxemburgsakene) som alle har satt EUs fire friheter over arbeiderrettigheter, samt tjenestedirektivet og nylig vikarbyrådirektivet viser at Norges tilknytning til EU gjennom EØS undergraver faglige rettigheter og den norske modellen.

EØS-avtalen bygger på EUs fire markedsfriheter som fri bevegelse av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital. Dette sa det norske folk nei til for 40 år siden, og igjen i 1994. Nå er det på tide å følge opp i praksis det Norge har sagt nei til to ganger, og erstatte EØS-avtalen med en likeverdig handelsavtale.