OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Utilstrekkelig klimaforlik

Rødt er glade for at en ny klimamelding blir vedtatt på Stortinget i dag. Samtidig har forliket mellom stortingspartiene store mangler. Tiltakene som foreslås er utilstrekkelige om vi skal kutte utslippene i tråd anbefalingene til FNs klimpanel. Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen mener man må holde oljeindustrien kraftigere i øra, og samtidig kutte den hellige troa på klimakvoter.

– Oljeindustrien står for en fjerdedel av norske klimagassutslipp. Vil man ha ned utslippene så det monner er det nødvendig å stanse tildelingen av nye oljefelt. Det er slik vi virkelig kan ta grep om Norges største forurenser, sier Rødt-nestlederen.

Stortingspartiene vil løse gapet mellom behov og tiltak med kvotehandel. Det finnes ingen bevis på at kvotehandel reduserer verdens utslipp. Kvotekjøp kommer i stedet for investering i utslippskutt, og verdens utslipp har steget dramatisk i perioden der kvotehandel har vært en del av de globale avtalene.

– Kvotehandel er en blindvei. Rødt krever at vi i stedet begynner å endre samfunnet i en mer bærekraftig retning. Norge har alle forutsetninger for å skape et lavutslippssamfunn. I stedet velger man i klimaforliket å gjemme seg bak et ustabilt og usikkert kvotemarked.

Rødt er sikre på at grønn industri er framtida. Regjeringens såkalt næringsnøytrale linje er årsaken til at norske industriarbeidsplasser legges ned og klimagassutslippene øker. En aktiv statlig næringspolitikk er et av de beste virkemidlene vi har på veien til et fornybart samfunn, og et klimaforlik uten dette perspektivet vil aldri klare å ta tak i de virkelige utfordringene.

– Som et svar på det mangelfulle klimaforliket vil Rødt invitere norsk industri og miljøbevegelse til felles arbeidsseminar 31. august. Der vil vi samle viktige aktører og sammen skape gode løsninger for framtidig grønnnæringspolitikk.
Til seminaret har vi blant andre bekreftet Hans Ødegård, tidligere hovedtillitsvalgt i REC, Ann Ørjebu, leder av ungdomsutvalget til Industri Energi og Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

For ytterligere kommentar, kontakt Marie Sneve Martinussen: 416 76 293

Pressefoto til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/MarieSneveMartinussen