OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Historisk opprør

– Opprøret som nå brer seg i den arabiske verden er historisk og må støttes av alle progressive og framskrittsvennlige krefter. Det retter seg mot urettferdighet og undertrykking både på det økonomiske, sosiale og politiske planet og samler både det fattige folkeflertallet og middelklasse, på tvers av etniske og religiøse skillelinjer, sier Arnljot Ask, internasjonalt ansvarlig i Rødt.

– Opprøret springer ut av den skjerpede klasseundertrykkinga som påskyndes av matvarekrisa som rammer fattige i land med svak økonomisk utvikling sterkt. Når dette i tillegg rammer land med langvarige diktatoriske styresett, utbredt korrupsjon og voksende avstand mellom fattig og rik, blir situasjonen eksplosiv som vi nå ser, fortsetter Ask.

– Opprøret er historisk i den forstand at varselklokkene nå ringer for den føydale samfunnsorganiseringa i store deler av den arabiske verdenen. Faller Mubarak er ingen andre herskere der trygge. Ingen kan si for sikkert hvem som som tar styringa etterpå. USA og Vesten og prestestyret i Iran vil manøvrere for at det skal bli deres folk. Når vestlige stemmer nå advarer mot at opprøret kan ende i barbari og kaos og skremmer med at det kanskje vil ende på samme måte som opprøret i Iran i 1979, er det for å stagge og kontrollere opprøret, sier Ask.

– Heller ikke Amadinejad & Co i Iran vil tjene på dette opprøret, som snarere vil oppmuntre opposisjonen i Iran også. For oss er utfordringen å støtte de kreftene som nå står bak opprørene, både i Tunisia og i Egypt, og bidra til at våre regjeringer ikke blander seg inn på de vaklende undertrykkerstyrene sin side, avslutter Rødts internasjonalt ansvarlige.

For ytterligere kommentarer, kontakt Arnljot Ask, internasjonalt ansvarlig i Rødt: 99 39 21 88

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/ArnljotAsk