OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Folkeskikk og solidaritet er viktige norske verdier

– Det er et stort tankekors at Høyres Erna Solberg og Erling Lae framstår som anstendige stemmer i denne debatten, mens både SV og Arbeiderpartiet i stadig større grad kommer Frp-rasismen i møte. Det vitner om at vi har store utfordringer hvis vi skal gjenskape et inkluderende klima der mangfold og ulikheter blir verdsatt, sier Ana López, nestleder i Rødt.

Rødt er dypt bekymret over den siste tidens opphetede debatt om muslimer i Norge. Den voldsomme fokuset på de ytterst få som kan plasseres i kategorien «radikal islam» bidrar til større skiller og kan gjøre stor skade på integreringen, tror Ana Lopéz, nestleder i Rødt.

– Den virkelige trusselen mot norske verdier er den gryende rasismen som i stadig større grad kommer til uttrykk i norsk offentlighet. Solidaritetstanken har dype røtter i den norske folkesjela og den er verdt å forsvare. Norge skal være et trygt og inkluderende land der vern mot hets og mobbing må være like viktig som ytringsfriheten. Hvem vil vel integreres i et samfunn som mobber og skjeller en ut?

– Forslagene om å forby klesplagg fordi de er kvinneundertrykkende er skyggeargumentasjon og et uttrykk for en underliggende fremmedfrykt. Det er ingen som foreslår å forby miniskjørt eller høye hæler, selv om mange mener disse plaggene også kan fungere undertrykkende. Norske damer har gått med skaut i uminnelige tider, men med en gang skautet får et arabiskklingende navn er det liksom undertrykkende, sier Ana López.

López mener de rødgrønne partiene bærer et stort ansvar for stigmatiseringen av norske muslimer, blant annet gjennom forslagene om forbud av ulike religiøse klesplagg.

– Nå har vi fått et klima der toneangivende politikere legger opp til en sivilisasjonskrig ingen vil være tjent med. Norge er blitt et flerkulturelt land, med ulike religioner, verdier og kultur. Så lenge det er likhet for loven må vi akseptere, og glede oss over, at folk er ulike.

– Det er et stort tankekors at Høyres Erna Solberg og Erling Lae framstår som anstendige stemmer i denne debatten, mens både SV og Arbeiderpartiet i stadig større grad kommer Frp-rasismen i møte. Det vitner om at vi har store utfordringer hvis vi skal gjenskape et inkluderende klima der mangfold og ulikheter blir verdsatt.

– Å innskrenke religionsfriheten eller å ville lovregulere hvordan folk går kledd stinker av overformynderi. Slik vil vi ikke ha det her i landet, sier Lopéz.

For ytterligere kommentar, kontakt Ana López: 97 16 29 88

Pressebilder til fri bruk: http://www.flickr.com/photos/roedt/tags/lopez/