OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Rødt-leder: Skal Norge bli med på Obamas Vietnam?

- Obama stadfester i dag at han er i ferd med å gjøre samme tabben i Afghanistan som hans forgjenger gjorde i Irak, sier Rødt-leder Torstein Dahle.

- Obama satser på å styrke den militære komponenten og proklamerer at han nå kommer og skal «ta» Al Queda og Taliban og vil rydde opp både i Afghanistan og Pakistan. Det er stor fare for at denne offensiven bare vil sveise Taliban-lederne i Afghanistan og Pakistan tettere sammen og gjøre det enklere for dem å mobilisere støtte i befolkningen, mener Dahle, som har liten tro på Obamas utspill om forhandlinger med «moderate talibaner».

- Det er også tydelig at Obama vil sette et sterkere amerikansk preg på hele den Afghanistan-politikken som FNs sikkerhetsråd har godkjent, fortsetter Dahle. Ikke bare vil USA nå ha nesten 2/3 av de militære styrkene i landet, snart 59 000 av vel 90 000. Obama setter også amerikansk vaktbikkje på FNs koordinator Kai Eide gjennom å tvinge gjennom at USA-diplomaten Peter Galbraith skal være visesjef for FN i Afghanistan. Galbraith er tett knyttet til USAs hovedansvarlige for Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, og vil slik gi USA mer direkte føring også med den sivile innsatsen i landet.

- Det ser dessverre ut til at den norske regjeringen vil følge Obama lydig på denne ferden, sier Rødt-leder Torstein Dahle. - SV-landsmøtets utsettelse av alle forsøk på å hekte Norge av den krigsvogna som nå gis enda større tyngde, bidrar til at Norge blir med på denne ferden, som skal velsignes gjennom Haag-møtet 31.mars og NATO-toppmøtet 3-5.april. I samme retning trekker den store tausheten om Afghanistan-krigen fra SP-leder Navarsete i dagens landsmøtetale. Det er bare en reaksjon fra den tause majoritet i befolkningen som nå kan sette kjelker i veien for at Norge beveger seg enda djupere ut i hengemyra i Afghanistan, avslutter Torstein Dahle, som også er 1. kandidat ved høstens Stortingsvalg for Rødt Hordaland.

For ytterligere kommentarer:

Torstein Dahle
Leder Rødt
91 58 43 83

Nettavisen om Obamas Vietnam