OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

- Massedrapene på tamiler må stanses

Norsk nøytralitet nå er støtte til slakterne

- Norge har spilt en positiv rolle i å forsvare tamilenes likeverd i fredsforhandlingene på Sri Lanka, sier internasjonal sekretær i Rødt Arnljot Ask. -Men i dag er den våpenhvilen som ble forhandlet fram med norsk bistand lagt i graven.

Den ble gravlagt av regjeringen i Colombo som utnyttet vanskene som tsunamien i 2004) skapte i de tamilske distriktene til å starte en offensiv for å knuse de tamilske Tigrene militært - byen Mullaittivu, som var den siste bastionen som den sri lankiske hæren nå nettopp inntok, ble nærmest utradert da. Ansvaret for den krigen som har pågått de siste årene, med store sivilie tap, hviler derfor på regjeringen i Colombo, sier Ask. - Norge kan da ikke lengre late som om det fortsatt pågår forhandlinger og likestille partene, men rette klare krav til Sri Lankas regjering om å innstille krigføringa og gå tilbake til forhandlingsbordet.

- Et slikt krav fra Norge vil sjølsagt ikke affisere regjeringen i Colombo så mye, fortsetter Ask. - Men med den rollen Norge har hatt i fredsprosessen kan det spille en rolle internasjonalt. Tamilenes krav om slutt på diskriminering og om fulle nasjonale og kulturelle rettigheter vil ikke stilne, sjøl om LTTE blir jagd inn i jungelen. Uansett om Norge skulle forspille sine sjanser som framtidig mekler i denne konflikten, er det viktigere å holde oppe en prinsipiell protest mot at en folkegruppe skal forbli undertrykt, slik vi nå ser Colombo-regjeringen prøver å få knesatt med militære midler, avslutter Rødt sin internasjonale sekretær.