OBS!
Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.
Støtter Norge fortsatt USAs okkupasjon av Irak?
I offentligheten er det gitt inntrykk av at den norske regjeringen ved årsskiftet 2005-2006 avsluttet støtten til den amerikanske okkupasjonen av Irak. Det er derfor prisverdig at Ny Tid i forrige uke (nr. 45) trakk dette fram i offentligheten og avdekket at regjeringens hovedparti fortsatt står last og brast med USA, mens den ene juniorpartneren stikker hodet i sanden og later som om de ikke visste hva som foregår.
Rødt krever at regjeringen redegjør for sin helhetlige Irak-politikk i full offentlighet og stiller i tillegg følgende konkrete spørsmål:
- Stiller utenriksminister Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg seg bak forsvarsministerens forsikring om at treningen av irakisk sikkerhetspersonell på norsk jord er OK og skal fortsette?
- Kan SV og SP godta at Norge fortsetter denne virksomheten og i tillegg er med på å finansiere USAs okkupasjon av Irak gjennom bl.a. bevilgninger til NATOs støttefond for Irak (Forsvarsbudsjettet kapittel 1719, post 78) og forsyning av USAs krigsoppsetting i Irak gjennom bidrag fra bl.a. Kongsberg Gruppen?
- Vil regjeringspartiene støtte at StatoilHydro fortsetter å samarbeide med det nåværende irakiske oljedepartementet for å gå inn i det ranet av irakiske oljeressurser som nå forberedes?
Rødt har hele tiden pekt på at proklamasjonene om at Norge "var ute av Irak" bare var spill for galleriet, at det som ble avviklet i januar 2006 bare var den synlige støtten i form av ca 10 norske offiserer i Bagdad. Ellers ble støtten opprettholdt, både gjennom pengebidrag, våpenforsyninger og trening av irakiske sikkerhetsstyrker på norsk jord. Komiteen for et fritt Irak har i tillegg prøvd å sette søkelyset på forberedelsene til økonomisk kolonisering av Irak som norske bedrifter, med StatoilHydro i spissen, driver med, assistert av Utenriksdepartementet.
Det ble etter hvert vanskelig å forsvare treningen av irakere på norsk jord, på NATO-basen Jåttå, på Rena og i Oslo bl.a, da det ble klart at flere av de som deltok i denne treningen gikk inn i avdelinger som sto for tortur og mishandling av fanger og sivilbefolkning i Irak. Men i stedet for å stanse treningen i Norge, ble det foretatt en kosmetiske dekkmanøver for å distansere seg fra virksomheten gjennom å overføre arbeidsgiveransvaret direkte til NATO fra 1.januar 2008 av. Ny Tid-oppslaget nå har vist at dette kanskje også har ledet personer i og nært regjeringsapparatet til å leve i drømmeland?
Oslo, 12.desember 2008,
Arnljot Ask
Internasjonalt ansvarlig i Rødt
99392188
Foto: Wikimedia Commons