OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Regjeringen må ta boikott av Vest-Sahara på alvor

- Regjeringen må stramme inn sin egen praksis og gå aktivt ut overfor norske selskaper som tjener penger på ran av naturressursene i det okkuperte Vest-Sahara. Det sier Rødt-leder Torstein Dahle etter at Norwatch i dag har avslørt at Yara har kjøpt fosfat for nær 40 millioner kroner fra et marokkansk statsselskap.

Selv om Yara sier at dette var et engangstilfelle for testformål, er det en svært skadelig transaksjon: Denne ene handelen betyr at Yara alene har betalt 12 ganger mer til de marokkanske okkupantene enn det Norge gir i årlig bistand til de saharawiske flyktningene som er fordrevet fra sitt eget land.

- Det var en alvorlig feilvurdering at Næringsdepartementets politiske ledelse ga grønt lys til denne transaksjonen., sier Dahle. Det er nødvendig at regjeringen nå strammer inn og gjenopptar det som har vært erklært norsk politikk fra tidligere: Det er folkerettsstridig å handle med de marokkanske okkupantene av Vest-Sahara. Regjeringen må legge tyngde bak denne politikken, bl.a. overfor Bergens-rederiet Gearbulk, som må presses til å følge praksisen til en rekke andre norske rederier, som har sluttet å frakte fosfat fra Vest-Sahara.