Rettferdig miljøpolitikk

Rødts plan for rettferdige utslippskutt som monner

Last ned planen som PDF:

Rettferdig miljøpolitikk

Rødts plan for rettferdige utslippskutt som monner

Foto: Lukas / Unsplash

Pressekonferanse fra lansering

Forord

Foto: Ihne Pedersen.

Vi trenger handling for å få ned klimagassutslippene, på en måte som ikke rammer urettferdig, men som gir storselskapene, direktørene og den politiske eliten det ­ansvaret de har.

Etter flere tiår med miljø- og næringspolitisk handlings­lammelse haster det mer enn noen gang å kutte utslipp, bevare naturmangfoldet og bygge ut norsk industri. Mange opplever at miljøpolitikken er mest for de som har god råd og bor i byene, og at regningen sendes til de som har minst, samtidig som de rike kan kjøpe seg ut av dugnaden.

Vi kan ikke ha en politikk som på den ene siden øker ­avgiftene for folk flest, og samtidig kutter skatt på formuer, selskapsoverskudd og høye inntekter for de på toppen. Vi kan ikke ha en politikk som hindrer liv i distriktene, og ­samtidig fortsette med luksuscruise med høye klimagass­utslipp i norske fjorder og fullt frislipp på business class for de som har råd.

Alt for lenge har klimapolitikken handlet for mye om mål og datoer mange år fram i tid. Mål som enten har vært for svake eller som Norge har vært tonnevis unna å nå. Og som har kommet istedenfor konkrete krav til de ansvarlige. Vi trenger handling for å få ned klimagassutslippene, på en måte som ikke rammer urettferdig, men som gir storselskapene, ­direktørene og den politiske eliten det ansvaret de har.

Rødt jobber for en rettferdig miljøpolitikk, som får ned både ulikheten, utslippene og stopper tap av natur, med tiltak som skiller mellom de som har mye og lite, mellom grunnleggende forbruk og luksusforbruk, og mellom by og bygd. Vi trenger en miljøpolitikk som prioriterer jernbane framfor motorvei, trygge veier fram for større veier, og naturmangfold framfor profitt. Vi må kutte utslippene, samtidig som ingen omstilles til arbeidsledighet. Vi trenger en aktiv næringspolitikk som bygger landet på ny, med arbeidsplasser i hele landet, basert på demokratisk eierskap og kontroll over ressursene, fornybare råvarer og verdensledende industri.
Rødts plan for rettferdige utslippskutt som monner viser hvordan vi kan få til å kutte ulikheter og utslipp samtidig. Der regjeringa bruker sine tidligere kutt i formuesskatten som ­eksempel på et grønt skattekutt, og har åpnet for å bruke økte klimaavgifter til ytterligere kutt i skatt på selskaps­overskudd, vil Rødt sikre at det ikke er vanlige folk som må ta støyten når utslippene skal kuttes.

Heldigvis kan vi forandre politikken som føres. I 2019 ­fremmet Rødt forslag på Stortinget om å utarbeide sektor­vise handlingsplaner for utslippskutt fram mot 2030, og ­sørge for at utslippskuttene gjøres på en sosialt rettferdig måte, eksempelvis gjennom progressive miljøavgifter basert på økonomi, miljøbelastning og distriktshensyn. Dette ­forslaget ble nedstemt av høyrepartiene, men fikk støtte fra Ap, Sp, SV og MDG. Vi vil sikre at stortingsvalget i høst ikke bare gir et regjeringsskifte, men også et politisk retningsskifte. Derfor vil vi jobbe for at et nytt flertall setter i gang arbeidet med rettferdige handlingsplaner for utslippskutt, som leverer på der regjeringa svikter.

Det haster med et vendepunkt i kampen mot Forskjells-­Norge, og en rettferdig miljøpolitikk er en viktig del av det vendepunktet. Rødt viser vei for hvordan vi skal kutte utslipp og ulikheter. Fordi det er mulig.

Marie Sneve, nestleder i Rødt
Bjørnar Moxnes, leder i Rødt


Les resten i heftet:

Rettferdig miljøpolitikk

Rødts plan for rettferdige utslippskutt som monner