Lokalt valgprogram 2023 for Rødt Lørenskog
Rødt Lørenskog vil jobbe for en kommune der folk lever gode liv, der alle føler seg trygge. Vi vil ha en kommune som gjør sitt ytterste for å ta vare på klima og natur. En kommune som setter innbyggerne og naturen foran utbyggerne. Rødt Lørenskogs viktigste sak er kampen mot forskjells-Norge. Vi vil alltid være på lag med dem som har minst, som ikke kan slåss for seg sjøl. Vi er på lag med fagbevegelsen.
Historisk inntog i kommunestyret i Lørenskog
I 2019 fikk Rødt Lørenskog sine første to kommunestyrerepresentanter, og plass i seks politiske utvalg og råd. Rødts oppgave er å finne de forslagene og tiltakene som bidrar til å snu kommunens politikk i en mer solidarisk retning.
Fattigdommen, og de stadig mer synlige klasseforskjellene i bygda, vil alltid være det viktigste vi vil jobbe for å motvirke. Ytelsene fra NAV må opp, sånn at det er mulig å leve et anstendig liv. Det er regjeringens ansvar. Lokalpolitikere kan påvirke på andre områder, slik vi fikk gjennomslag for lokalt i 2019 – at barnetrygden ikke kom til fratrekk, dersom foreldrene mottar andre ytelser fra NAV.
Naturens tålegrense i førersetet
Naturressurser forbrukes for å oppnå kortsiktig profitt, uten tanke på framtidas generasjoner. Lørenskog har allerede gitt fra seg store grøntarealer til utbygging. Vi sier stopp! Blåløypa i Hanaborgåsen klarte vi å bevare. Ved å mobilisere nabolaget og naturvernorganisasjoner ble
vi så mange og høylytte, at vi ikke kunne overses. Vi vil fortsette å kjempe imot stadige forslag til inngrep i marka.
Rødt Lørenskog vil ta vare på naturen ved å;
- bevare grønne lunger, aldri gi fra oss markagrensa. Det er stadig press fra utbyggere og kommersielle aktører.
- Verne all matjord. Krigen i Ukraina har vist oss hvor sårbar verden er når det gjelder matforsyning.
- Verne gammel natur og kreve full stans av hogst i gamle naturskoger.
- Jobbe for bevaring og utbedring av vassdragene. Små og store våtområder er til stor nytte for det biologiske mangfoldet.
- Lage flere naturstier med informasjon om det biologiske mangfoldet.
- Jobbe for bedre kollektivtransport, busstilbudet må styrkes der folk nå ikke har et tilbud.
- For å bedre luftkvaliteten ønsker vi at fartsgrenser setter ned, og at veiene vaskes oftere.
- Legge til rette for at flere vil bruke sykkel.
- Legge til rette for bier og innsekter. Plante bievennlige blomster og vekster.
Gjenbruksstasjon for byggematerialer
I Lørenskog rives fine, godt vedlikeholdte familiehus for at utbyggere skal sette opp to, tre hus på samme eiendom. Dette er et stort sløseri. Det mest miljøvennlige bygget er det som allerede står der. Takstein, dører, vinduer og trevirke kan gjenbrukes, som folk kan få kjøpe for en billig penge. En slik gjenbruksstasjon kan også være med på å gi ungdom arbeidstrening. Kommunens egne byggeprosjekter må velge gjenbruk, og norske materialer som trevirke og stein. Dette er bra for klimaet, bra for inneklimaet og bra for norske arbeidsplasser. Kommunen bør alltid prioritere «grå arealer» (allerede nedbygd, gamle industritomter) til nye formål.
Lørenskog for innbyggere, ikke utbyggere
Rødt setter klima, natur, og innbyggerne - foran utbyggernes profitt. Utbyggerne i Lørenskog har superprofitt på sine prosjekter. Barn og unges behov skal veie tungt i utbyggingssaker. Vi må ha gode boliger til alle de eldre som kommunen skal ivareta i årene som kommer. Lys,
luft, trivsel, grønne lunger, lekeplasser, samlingssteder, og ivaretakelse av store gamle trær er viktig. Vi holder fast ved rekkefølgebestemmelser i utbygging: Før store boligutbyggingsprosjekter tas i bruk, må skoler, velferd, idrettsplasser, infrastruktur og kollektivtilbud være på plass.
Gode og flere kommunale boliger
Trangboddhet er et økende problem blant lavinntektsfamilier. Rødt Lørenskog ønsker å prioritere barnefamilier i bostøtteordningen. Vi krever dokumentasjon av at det er foretatt vurdering for «barnets beste» ved tildeling av kommunale boliger.
Vi vil styrke de kommunale boligene ved å;
- senke leieprisene
- bedre vedlikeholdet
- sikre at kommunen bruker tildelingsretten på minimum ti prosent i nye boligprosjekter
- Vi ønsker å etablere en tredje boligsektor. Hele tanken med en «tredje boligsektor» er at dette skal være en non-profittsektor, med flere ikke-kommersielle aktører.
Meningsfull fritid til alle
I Lørenskog viser undersøkelser at for mange barn og unge føler seg utrygge i nærmiljøet. Framover blir det viktig å styrke alle de gode kreftene som jobber for barn og unge slik at de
kan utvide tilbudene sine.
Kommunalt inkluderingsfond
Vi vil etablere et kommunalt «inkluderingsfond» som kan gå til å dekke egenandeler for fritidsaktiviteter og idrett. «Inkluderingfondet» bør organiseres slik at man kan samle inn penger/spons fra innbyggere og foretak som ønsker å bidra. Fondet kan være til alle, også
voksne som trenger inkludering.
Rødt vil;
- Øke antall opplevelseskort som Nav og barnevernet deler ut.
- Etablere utviklingstilskudd «godt nabolag» for borettslag, sameier, frivillige lag og foreninger som vil skape noe inkluderende.
- Styrke, videreføre og utvikle gratistilbud særlig rettet mot barns fritidsaktiviteter og idrett
- Tilby gratis kinofilm for voksne, og barn.
- Bevare, formidle og skape interesse rundt kulturminner, gjøre dem mer synlig og tilgjengelig.
- Gi tilbud om gratis norskkurs til alle som trenger det
- At folkebadenes åpningstider skal utvides, og ha gratis folkebad hver helg og gratis svømmekurs
- Etablere filialer av biblioteket i nærmiljøer og utvide bibliotekets tilbud i skoleferier
- Vi ønsker et «Frivillighetens hus». I Lørenskog er det mange aktive, frivillige organisasjoner. Dette er verdifullt for bygda vår. Vi må legge til rette for at frivilligheten får gode kår og blomstrer.
Områdeløft på Skårer
Vi ønsker et områdeløft på Skårer sammen med en fin ny Åsen skole. Vi trenger møteplasser, lekeplasser, et aktivitetshus som kan brukes av eldre på dagtid og unge på kveldstid. Og kanskje en filial av biblioteket. I samråd med folkene som bor der, ønsker vi atSkårer skal få et løft i den neste perioden.
Skole, barnehage og SFO
Å føle seg trygg, oppleve tilhørighet å trives er grunnleggende betingelser for en god oppvekst. Det mest sosialt utjevnende tiltaket er gode skoler og barnehager.
Lørenskog-skolene er gode, men det er utfordringer og forskjeller som må tas tak i. Vi mangler en del kvalifiserte lærere, mobbingen har økt og læringsutbytte på de ulike skolene spriker. Skolen skal være gratis. Slik er det ikke i praksis.
Rødt vil;
- Endre Lørenskog-skolen fra å nærmest være heldigital til at barna også skal ha tilgang på lærebøker.
- Oppfylle pedagognormen i barnehagene
- Oppfylle lærernormen med kvalifiserte lærere
- Oppfylle normen for helsesykepleiere i skolen
- Styrke helsestasjonenes gode tilbud
- Flere miljøterapeuter inn i skole, barnehage og SFO.
- Ha sunn og gratis skolefrokost i barne- og ungdomsskolen. Maten kan leveres av Nitor slik at ikke lærere pålegges enda flere oppgaver.
- Leksefri skole
- Beholde Finstad skole og bygge nye Åsen Skole
- Finne rom for flere støtteassistenter i barnehagene til barn med spesielle behov
- Jobbe for kontinuerlig opptak i barnehage
- Gi rektorer på skoler, og styrere i barnehager penger som de kan bruke til sosialt utjevnende tiltak. For eksempel til medisiner for å bli kvitt lus og skabb. Synstester med videre.
- Alle barnehager som opprettes skal være kommunale eller ideelle, slik at de ansattes lønns- og pensjonsvilkår er like gode.
- Barnas barnehagepenger skal ikke havne i lommene til velferdsprofitører.
- Fortsatt styrke og støtte vårt gode barnevern
Styrke og forsvare de kommunale helse- og omsorgstjenestene
Vi ønsker fast merbemanning i eldreomsorgen. Vi ønsker at hjemmetjenesten skal ha tid til å være mer til stede for de eldre. Vi ønsker nok ansatte, slik at de eldre et fåtall faste ansatte å forholde seg til, for eksempel dusjing.
Rødt vil utvide antall korttidsplasser for eldre.
Rødt vil etablere en kommunal vikarpool med faste vikarer i fulle stillinger.
Rødt vil styrke og støtte alle som jobber for vår felles folkehelse.
Lavterskel psykologhjelp er så populært at kapasiteten ofte er sprengt!
Rusbuss og andre meningsfulle tilbud til rusbrukerne våre kan med utvikles.
Vi vil styrke Frisklivssentralens gode og varierte tilbud.
Rødt vil satse på lærlinger
Lørenskog trenger kvalifisert arbeidskraft. Lærlinger er arbeidskraft som vi selv lærer opp og som kjenner kommunen. De kan med fordel tilbys ansettelse etter endt læretid. Vi vil øke antall lærlinger i alle sektorer, og bedre deres lønns og arbeidsvilkår. Lærlingelønna må være konkurransedyktig med kommunene rundt oss.
Styrk velferdskommunen
Fellesskapets (skatte)penger skal gå til felles velferd, ikke privat profitt. Velferdstjenester i kommunen skal ikke privatiseres eller konkurranseutsettes. I dag foregår det en systematisk
nedbygging av offentlige tjenester og ytelser. Velferdsstaten forvitres. Det er alltid en fare for privatisering når kommunene underfinansieres, og politikerne leiter etter måter å finansiere velferden på. Det er lett å la seg lure av påstander om at private er mer effektive og at du får
mer for pengene ved å privatisere. Det finnes det ingen beviser for. Det vi vet, er at de ansatte får dårligere lønns- og pensjonsforhold. Rødt nasjonalt jobber for å skaffe kommunene større økonomisk handlingsrom.
NEI til privatisering og konkurranseutsetting av kommunale, trygge arbeidsplasser.
På lag med fagforeningene
Rødt Lørenskog lytter til fagbevegelsen. Vi får innspill før for eksempel budsjettforhandlinger eller andre viktige saker. Vi har fremmet flere av deres forslag og fått dem vedtatt. Et eksempel er en anskaffelsesstrategi for yrker det er vanskelig å rekruttere som lærere, sykepleiere, helsefagarbeidere med mer.
I neste periode vil ansattes rett til å ytre seg offentlig, og sikkerhetskulturen i kommunen bli viktig. Det skal være trygt for medarbeidere å være åpne om risiko for avvik og uønskede
hendelser. Lederne må bli bedre til å håndtere avvik og utbedre feil og mangler. God sikkerhetskultur gir oss alle bedre tjenester, og de ansatte bedre arbeidsvilkår.
Kommunens innkjøpsmakt
Vi vil sørge for at kommunen boikotter varer, tjenester og investeringer fra selskaper som ifølge folkeretten opererer i okkuperte områder, for eksempel fra den okkuperte Vestbredden.
Kommunen skal vekte miljø med minst 30 prosent ved alle innkjøp. Vi ønsker i den neste perioden å utvide strategien for et rettferdig arbeidsliv til å dekke over flere felter i kommunen, og stille flere krav for å motvirke at kommunens penger havner i hendene på arbeidslivskriminelle. Vi skal fortsette å utnytte de mulighetene som finnes i lovverket til å
stille krav til tariffavtaler og ordna arbeidsforhold.
Styrke kommunens økonomi
Rødt Lørenskog vil altså styrke velferden og øke antall ansatte i grunnbemanningen i flere sektorer, bygge skoler og gi gratis tilbud til innbyggerne. Dette koster penger. Vi vil finansiere forslagene våre ved bruk av en rettferdig og sosial eiendomsskatt som kan gi inntekter på
minst 50 millioner årlig. Eiendomsskatteloven åpner for at formannskapet kan vedta egne fritaksregler. Regningen skal sendes til de som har råd, og til de med utleieboliger/sekundærboliger. Det skal ikke være mulig å søke fritak om du ikke bor i boligen selv.
Vi vil finansiere forslagene våre med en sosial og rettferdig eiendomsskatt som kan gi inntekter på minst 50 millioner årlig. Regningen skal sendes til de som har råd, og til de med utleieboliger/sekundærboliger.
Kvinnepolitikk
Rødt vil ha et samfunn der alle fritt kan velge og leve ut eget kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet.
Rødt er stolt medarrangør internasjonale kvinnedagen 8. mars. I kommunen har vi et flott arrangement og samarbeidsprosjekt mellom partier og organisasjoner som setter kvinnepolitikk på den politiske agendaen.
Rødt Lørenskog støtter kommunens arbeid med å få hele og faste stillinger. Sekstimers arbeidsdag og økt grunnbemanning er også viktige likestillingskrav. Vi mener tida er moden for å sette i gang prøveprosjekt med sekstimersdag i kommunen. Gode lønns- og arbeidsvilkår er viktig for at kommunen i framtida skal kunne rekruttere nok ansatte til å håndtere velferden.
Rødt støtter Sanitetsforeningen med å etablere et «kvinnehelsehus» i Lørenskog.Rødt går for at bind og tamponger er gratis tilgjengelig på alle ungdomsskoler, ungdomsklubber, og på toalettene i øverste trinn på barneskolen.
Rødt støtter nulltolleranse for seksuelle trakassering.
Partnervold er fortsatt et stort samfunnsproblem, rødt støtter arbeidet for bedre forebygging og å gjøre det lettere å komme seg ut av et voldelig forhold. Tilbudet om Romerike krisesenter for kvinner og menn, må nå ut til alle som trenger det, og kommunens vold og overgreps-team må støttes i den gode jobben de gjør med informasjon og hjelp om temaet.
Rødts folkevalgte er ombudspersoner for velgerne våre. Det vil si for helt vanlige folk, og for dem som ikke har tydelige stemmer i offentligheten. Vår lojalitet ligger hos dem. Vi vil jobbe for å redusere politikerlønninger og privilegier. Vi jobber for mer åpenhet, innsyn og medvirkning.
Per Ivar Løkken, verkstedarbeider og fotograf, f 1965
Kari-Sofie Jenssen, pensjonert lokomotivfører og informasjonsrådgiver, f 1957
Espen Bjørkelo, kontorarbeider i fagforbundet Creo, f 1987
Oddveig Helen Olsen, pensjonert familieterapeut, f 1958
Jørgen Aaserød, ufør/student, f 1987
Marianne Søbye, gestaltterapeut og spesialsykepleier f. 1958
Siv Brink, fagkonsulent, f. 1967
Marie Brunstad Ekeberg, etterforsker, f. 1986
Aya Alsamarai, f 1989
Tone Wiik, f 1964
Eva Skevik, pensjonert barnevernspedagog, f 1945
Ole Sverre Wiker, transportarbeider f 1969
Simon Kambestad, lærer f. 1989
Ingeborg Horgen Skjønsberg, pensjonist f 1948
Arne Augestad, pensjonert telemontør f 1956
Lotte Mariella Pettersen, ufør miljøarbeider f 1960
Besøk oss på Facebook:
https://www.facebook.com/rodtlorenskog