Akrim kronikk
Rødt vil jobbe for at håndverkere på byggeplassene i Lørenskog skal ha norske lønns og arbeidsvilkår, og trygge arbeidsplasser. Vi vil at håndverkere som driver redelig skal kunne vinne anbud, og styrke bygg og elektrofaget.
Kommunen har strategi mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping med målsetting om at;
Lørenskog kommune skal som offentlig innkjøper gå foran som et godt eksempel , redusere risiko for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i arbeid som utføres for kommunen og gjøre det som anses som nødvendig for å bidra til arbeidere ikke utnyttes .
Men det er ikke lett for myndigheter, kommunen, politikere eller fagforeninger å holde følge med de som har til intensjon å hente ut penger med useriøse metoder.
Fellesskapet Norge går glipp av anslagsvis 28 milliarder kroner i tapt verdiskaping per år ifølge beregninger gjort av Samfunnsøkonomisk analyse. I tillegg er det de menneskelige påkjenningene for de som må jobbe under disse vilkårene som ikke hører hjemme i vårt arbeidsliv.
Skatteetaten og Akrimsenteret i Oslo og Akershus kan fortelle om kriminelle som systematisk spesialiserer seg på å få tilgang til offentlige penger.
De siste ti årene har rundt 1.000 personer utpekt seg som spesielt aktive innen arbeidslivskriminalitet. De står for 1 av 6 konkurser de siste åra. De er eksperter på fiktive fakturaer, på å svindle ansatte for lønn, bedra Nav, de kan alt om falske fradrag, konkursrytteri, de bruker stråmenn som forsvinner, oppretter fiktive selskaper og betaler svarte penger. De kan reglene til fingerspissene, og vet hvordan bygge pene og tilsynelatende seriøse bedrifts fasader som innimellom vinner offentlige anbudsrunder og som kommer inn som underleverandører i større prosjekter. Og når myndighetene klarer å dem i en bransje - forflytter de seg bare til en annen.
Fler av dem kommer fra prosjektlederstillinger i bygg- og anleggsbransjen. Når de har blitt avslørt der, har A-krimsenteret funnet noen av dem igjen i selskaper som tilbyr barneverntjenester, eller driver med ungdomsarbeid.
Vi folkevalgte må følge med i timen, særlig når kommunen selv er byggherre. For dette er skattepengene til innbyggerne i Lørenskog vi bruker til å bygge med.
Hvem er det egentlig vi inngår avtaler med?
Hvem er det egentlig som utfører jobben?
Hvem er det egentlig som får penger for jobben som utføres?
Mandag 4. november klokken 18.00 er det åpent informasjonsmøte om arbeidslivskriminalitet i kommunestyresalen på Lørenskog Rådhus. Alle interesserte er velkommen til å høre mer om hvordan kommunen kan bruke sitt handlingsrom til å forebygge arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.