Slik skal Rødt få flest kvinnelige toppkandidater

For Rødt som et feministisk parti er det viktig at vi ikke bare har minst halvparten kvinner på listene, men også at det gjenspeiler seg i hvem som er førstekandidater.

Jeanette Syversen (fylkestingsrepresentant for Rødt Vestland) og Charlotte Therkelsen (kommunestyrerepresentant for Rødt Kragerø) på Rødts folkevalgtkonferanse i 2022. Foto: Ihne Pedersen

Over hele landet jobbes det godt med at Rødt stiller lister til valget neste høst. I over 160 kommuner er arbeidet allerede i gang, og utover høsten blir listene i de aller viktigste Rødt-kommunene klare.

På denne siden har vi samlet en rekke tips til lokallag og nominasjonskomiteer som skal jobbe med listestilling om hvordan dere kan gå frem for å få kvinner på topp.

Mona fra Skien var i tvil, men angrer ikke på at hun sa ja til å stille:

Intervju med Mona Osman, Rødt Skien

I videoen over kan dere se et intervju med Mona Osman, alenemor og folkevalgt for Rødt i Skien. Hun forteller hvordan lokallaget har tilrettelagt for henne som folkevalgt og kommer med gode tips til andre lokallag.

Konkrete tips

Spør:

  • Husk å spørre mange flere kvinner enn menn! Kvinner vegrer seg ofte mer for å si ja, enn det menn gjør.
  • Snakk med flere om hvem som kan være aktuelle å spørre. Kanskje er det aktuelle kandidater som dere ikke er klar over?
  • Er det et lokalt kvinnenettverk hos dere, husk å be om navnetips fra dem!

Tilrettelegg:

  • Spør hvorfor en ikke vil stille, er det noe dere kan tilrettelegge for?
  • Tenk over møtetidspunkt (og mengde), hvordan lager dere gode rammer for at en kan delta i folkevalgtarbeidet?
  • Ha en god plan for skolering frem mot valgkampen og sjekk hva aktuelle kandidater har behov for. Informer om nasjonal/sentral skolering.

Del på arbeidet:

  • Jobb for en god gruppe på toppen, som er forberedt på å dele på arbeidet. Husk at fellesskap fungerer!
  • Sikre at toppkandidatene har et nettverk å lene seg på og ressurspersoner en kan spørre om både praktiske og politiske spørsmål. Kanskje dere kan ha en ordning med skyggerepresentanter, som Mona Osman forteller mer om i filmen over?
  • Husk at varaer er en viktig del av gruppa, og kan være en fin måte å komme inn i folkevalgtarbeid på.

Tenk langsiktig:

  • Jobb med feministisk praksis i laget! For å ha gode kandidater til neste valg, og valget etter det, og etter det igjen, er det viktig å ha et kontinuerlig arbeid for god feministisk praksis.

Mer å lese

Flere tips for godt nominasjonsarbeid finner du i nominasjonshåndboka. Den kan lastes ned som PDF: