Rettferdig miljøpolitikk: Rødts plan for en ambisiøs og naturvennlig klimapolitikk
Rødts nye klimaplan viser hvordan vi kan kutte utslipp, nå klimamålene samtidig som ansvaret fordeles rettferdig og vi tar vare på naturen.
Marie Sneve Martinussen og Sofie Marhaug. Foto: Ihne Pedersen
Rettferdig miljøpolitikk
Rødts plan for en ambisiøs og naturvennlig klimapolitikk. Utgitt mai 2025
Det haster å kutte utslipp for å stanse de verste utslagene av de menneskeskapte klimaendringene.
Fram til nå har det ikke skortet på visjoner, men de konkrete politiske tiltakene for å få ned utslipp har ikke fungert. Utslippene har knapt gått ned. Rødts nye klimaplan er fylt med tiltak som vil gi et grønnere og mer rettferdig Norge, samtidig som utslippene kuttes raskt.
Mens Fremskrittspartiet vil bruke pengene på utslippskutt i utlandet, heller enn i Norge, og Arbeiderpartiet vil fjerne det nasjonale utslippsmålet, går Rødt i en helt annen retning.
SE VIDEOEN: Sofie Marhaug presenterer Rødts nye klimaplan
Rødt har en konkret plan for utslippskutt, som ikke betyr urettferdige avgifter eller ødeleggelse av natur med vindkraft og bygging i vernede vassdrag.
Rødt vil ha ambisiøse klimamål til både 2030 og 2035. Planen viser at Norge kan kutte over 50 prosent av utslippene fra 1990-nivå innen 2030 og over 80% til 2035.
I disse dager forhandler Stortinget om klimapolitikken for perioden fram til 2035.
Rødt jobber for å få de andre partiene med på en ambisiøs, rettferdig og naturvennlig klimapolitikk som tar Norge i riktig retning.
Klimapolitikken skal ikke handle om å legge avgifter på vanlige folks nødvendige forbruk, og subsidiere store selskaper som vil bygge havvind og batterifabrikker.
Les hele Rødts klimaplan her:
Rettferdig miljøpolitikk
Rødts plan for en ambisiøs og naturvennlig klimapolitikk. Utgitt mai 2025
Rødts viktigste krav til klimapolitikken fram mot 2035
Vi må ha nasjonale klimamål til både 2030 og 2035. Utslippskuttene skal ikke løses gjennom kvotekjøp, som betyr å betale for omstilling i andre land, heller enn i Norge.
Vi må få en mer rettferdig og naturvennlig klimapolitikk.
Vi må styrke prioritere omstilling av industrien, utslippskutt i veitransporten, kutt i antall flygninger, energieffektivisering og naturvern som forhindrer utslipp av klimagasser.
Rødts hovedtiltak for en rettferdig klimaomstilling
All politikk må ta som utgangspunkt at Norge skal være et nullutslippssamfunn innen 2050. Det er likevel flere tiltak som vi mener er helt avgjørende for å lykkes med omstillingen:
- Kutte mest mulig utslipp innenlands, og unngå bruk av kvotekjøp for å oppnå de nasjonale klimamålene.
- Øke CO2-avgiften gradvis, og betale beløpet tilbake gjennom en omfordelende klimarabatt. Ordningen må være progressiv med en øvre inntektsgrense, og gi ekstra kompensasjon til barnefamilier og folk i distriktene.
- Redusere luksusforbruk og styrke finansiering av klimatiltak gjennom økt skatt på de høyeste inntektene.
- Stanse naturnedbyggingen og foreta en storstilt restaurering av karbonrike naturarealer.
- Sikre rimelig og ren energi til klimaomstillingen gjennom nasjonal kontroll over og strengere prioritering av kraften.
- Utvide og utnytte statens direkte eierskap mer aktivt for å få til klimatiltak.
- Omplassere deler av oljefondet i klimavennlige investeringer og ta fondet ut av selskaper som bidrar til store miljø- og klimaødeleggelser.
- Styrke kommunenes økonomi både direkte og gjennom ordninger som Klimasats og Natursats.
- Reversere oppsplittingen og anbudsutsettingen, og gjennomføre en storstilt satsing på jernbane og kollektivtransport.
- Sikre en langsiktig og forutsigbar finansiering av karbonfangst- og lagringsteknologi for fastlandsindustrien, avfallsforbrenning og petroleumssektoren.
- Kreve omstillingsplaner for hele oljeindustrien gjennom andre midler enn naturfiendtlig elektrifisering av norsk olje og gass.
- Ivareta og styrke klimasamarbeidet med og mellom fagbevegelsen og miljøbevegelsen.
- Trappe opp klimafinansiering til land i det globale sør.
Les hele Rødts klimaplan her:
Rettferdig miljøpolitikk
Rødts plan for en ambisiøs og naturvennlig klimapolitikk. Utgitt mai 2025