Derfor bør du stemme for å dele opp Innlandet
Bli sett - bli hørt - gi din stemme til Hedmark og Oppland!
Hvorfor Oppland og Hedmark?
- Økt folkestyre: Det blir lettere å stille politikerne til ansvar, demokratiet får bedre vilkår.
- I store systemer blir menneskene små: Med en deling i to fylker kan fylkesadministrasjonen jobbe tettere på hver kommune og kontakten blir bedre.
- Innlandet er et tvangsekteskap som bør oppløses.
- Demokrati, ikke økonomi: En nylig utarbeidet rapport fra Kommunekonsult viser at det vil koste like mye å sluttføre sammenslåingen som det vil koste å dele storfylket.
Les mer om hvordan du stemmer her.
Demokrati
Vårt folkestyre er basert på demokrati, og Rødt mener at alle tre demokratiske nivåer i Norge må ha reell makt. Dette forutsetter åpenhet om de beslutninger som tas, og at politikerne må stå til ansvar ovenfor velgerne. Derfor må avstanden mellom dem være kort, og de folkevalgte må ha lokalkunnskap. En oppdeling i Hedmark og Oppland vil styrke demokratiet, fordi avstanden mellom beslutningstakerne og velgerne blir mindre.
De folkevalgte i Innlandet tar avgjørelser over områder og steder de ikke har nok kunnskap om og kanskje ikke engasjement for og eierskap til. Det er uansvarlig. Folkevalgte skal ha lokalkunnskap.
Bjørnar Moxnes forklarer hvorfor Rødt sier JA Til Oppland og Hedmark
Litt over 20 eller litt over 40 kommuner?
I Innlandet fylke er distriktene dårligere representert enn i de gamle fylkene. Hedmark vil etter en deling ha 22 kommuner og Oppland 24. For en fylkesadministrasjon vil dette gi bedre oversikt og tettere kontakt. Det samme gjelde selvsagt kommunenes mulighet til å nå fram, spesielt i distriktskommuner, der innbyggerne gjennom lokale politikere kan bli hørt og få sine saker opp til diskusjon.
Vi trenger nærhet og en samfunnsutvikling der folk opplever at de blir sett og hørt. Når folk blir sett og respektert, får vi det beste ut av den enkelte og unngår utenforskap. Ønsket å om bidra, enten det er i frivillighet eller i arbeidslivet, blir større når man har en tilhørighet. Dette trenger vi både på bygdene og i byene.
Gode tjenester
De fylkeskommunale tjenestene er viktige for å bygge gode lokalsamfunn - veg og skole og kulturtilbud er noe av det fylkeskommunene jobber mye med og mange bruker ofte. Om de som har ansvar for disse tjenestene er lokalisert langt fra kommunene og deg, er det lettere å ikke prioritere nettopp din hverdag.
Det handler om å bygge gode lokalsamfunn både i by og bygd. Det handler om at i store systemer blir folk små. Rødt mener at sterke og aktive fylkeskommuner vil kunne forankre helsetjenester i lokale behov og prioriteringer.
Hedmark og Oppland har samarbeidet på mange områder. Det kan vi videreutvikle, for eksempel innenfor IKT og kollektivtransport.
Et tvangsekteskap som bør oppløses
Det var ikke mange sterke tilhengere av Innlandet og ikke mange som jobbet aktivt for sammenslåinga. Et stort flertall i fylkestingene stemte mot sammenslåing, men ble overkjørt av Høyre-regjeringen og stortingsflertallet.
Arbeiderpartiet har snudd og vil nå bli i tvangsekteskapet. Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) har i tillegg gjentatte ganger uttalt at han ikke akter å ta hensyn til resultatet av folkeavstemmingen dersom den ikke gir et klart resultat. Som leder av Innlandets viktigste demokratiske styringsorgan tyder dette på svært liten demokratisk forståelse. Rødt er helt klare på at resultatet av folkeavstemmingen skal være forpliktende for politikerne.
En meningsmåling fra NRK viser at mer enn halvparten av innbyggerne i Hedmark og Oppland ønsker å videreutvikle fylkeskommunene ved å satse på en deling.
Vi arbeider for deling og håper på et klart ja Oppland og Hedmark. Dette er vår mulighet til å bli sett og hørt. Godt valg!