Tomme ord eller brutte løfter fra bystyret?
Torsdag 5. september kommer bystyret til å stemme for å gi klarsignal til bygging av nytt kjøpesenter på Værste-området, i tillegg til flere tusen kvadratmeter med gatehandel.
Dette kjøpesenteret mener kommunaldirektøren det ikke er gjort grundige nok utregninger for om det finnes grunnlag for. På spørsmål fra Fredriksstad Blad om hvordan handelsutviklingen vil påvirke forretningsdriften, og hvorvidt det er belegg for et kjøpesenter på Værste, svarer planutvalgsleder at «[...] det kan umulig være en politisk oppgave å forutse og bestemme det». Altså er det ikke opptil politikerne å se forutse hva slags handlingsmønster vi kommer til å ha i fremtiden.
Ordføreren følger opp med at «Jeg har dessuten liten tro på at aktører som investerer to milliarder kroner i et prosjekt gjør noe som ikke er lønnsomt».
Det siste har nok ordføreren helt rett i. Selvfølgelig vil utbyggerne her tjene godt, men hva er samfunnsnytten i et slikt kjempeprosjekt? Det er ikke utbyggerne sin oppgave å tenke på hva slags by Fredrikstad skal være om 20-30 år, den oppgaven tilfaller politikerne. Og her mener Rødt Fredrikstad at politikerne bommer kolossalt. Vi spør; «Hvordan er det mulig å den ene dagen støtte streikende ungdom og møte opp på klimabrøl, forså å stemme ja til et slikt forslag den neste?»
Fredrikstad trenger fler butikker, det er det ingen tvil om. Men Fredrikstad må også begynne å ta sitt samfunnsansvar og tilrettelegge for å endre handlemønsteret til innbyggerne. Rødt mener at vi må bygge Fredrikstad for folket og fremtiden, ikke for utbyggernes profittjag.
Og om ikke klimabrølet fredag 30. august er friskt nok i minne så skal bystyret også 5. september vedta klimadelplanen for 2019-2030. Klimaplanen legger opp til at vi skal redusere klimagassutslippene med 60 % innen 2030, og at vi skal oppnå netto null utslipp innen 2050. Vi skal i tillegg bidra til å oppnå det globale lavutslippssamfunnet. Dette gjør vi ikke med kjøpesenter nummer tre innenfor kommunegrensa. Rapport etter rapport konstaterer hvor mye utslipp som forbindes med våre handlevaner. Skal vi få ned utslippene av miljøgifter, så trenger vi å endre vanene våre. Vi må i mye større grad gjenvinne og gjenbruke.
Dette legger også klimadelplanen opp til. Blant annet står det «Innen 2030 skal Fredrikstad kommune ha redusert klimafotavtrykket fra innkjøp av varer og tjenester vesentlig i forhold til 2016» og «Fredrikstad kommune skal bidra til at de andre aktørene i samfunnet reduserer sitt klimafotavtrykk vesentlig fram mot 2030».
Måten Fredrikstad skal oppnå dette på er gjennom å: 1) Redusert forbruk av ressurser gjennom å øke kunnskap om, og tilrettelegge for, mer ombruk, delingsøkonomi og sirkulært forbruk og, 2) legge til rette for et mer klimavennlig forbruk.
Ved at bystyret vedtar å bygge nytt kjøpesenter blir ikke bare støtten til de klimastreikende ungdommene tomme ord, politikerne bryter også egne løfter.