TISA - Den viktigste avtalen du aldri har hørt om
Jobber du i kommunen? Da angår den nye handelsavtalen om tjenester din arbeidshverdag. Problemet er bare at forhandlingene er hemmelige.
I 2012 bestemte den rødgrønne regjeringen at Norge skal delta i forhandlinger om en ny handelsavtale som skal regulere handel med tjenester (Trade in Services Agreement - TISA). Forhandlingene videreføres nå av de mørkeblå. For de aller fleste er dette helt ukjent. Forhandlingene er nemlig strengt hemmelige. At svært få har fått med seg at disse forhandlingene pågår synes kanskje regjeringen er like greit? Avtalen inneholder nemlig en rekke punkter som ikke har spesielt høy oppslutning i Norge.
TISA vil gjøre det lettere å privatisere offentlig sektor i Norge, og i tillegg hindre at privatiseringen reverseres. I avtaleteksten det forhandles om slår den såkalte skralle-klausulen fast at det ikke er lov til å gjøre offentlig det som har blitt privatisert. Så om et velferdstilbud blir privatisert eller lagt ut på anbud, så vil det være slik også for all framtid. Det vil også komme lister over hele sektorer hvor det er forbudt å foretrekke lokale tilbydere. Det betyr at multinasjonale storselskaper vil få slippe til i langt større grad enn i dag.
Naturlig nok har protestene kommet, og de er i ferd med å bli mye sterkere.
TISA vil innføre store begrensninger på kommuners muligheter til å bestemme over seg selv. I en vanlig valgkamp diskuterer gjerne politikerne om de ønsker mer eller mindre private selskaper inn i velferdsstaten. Med TISA-avtalen blir det ikke mer å diskutere. Enveiskjøring mot mer privatisering er den eneste veien det er mulig å gå.
Naturlig nok har protestene kommet, og de er i ferd med å bli mye sterkere. I front står den internasjonale fagforeningen for offentlige ansatte (PSI), som krever at partene skal offentliggjøre avtaleteksten, slik at folk i de berørte landene kan gjøre seg opp en mening. De har foreløpig ikke blitt hørt.
Her er det altså hensynet til norske selskaper som skal på eventyr i utlandet som er det viktigste.
Utenriksdepartementet skrev i november 2013 hvorfor de mener denne avtalen er en god ting for Norge - Norge har klare interesser av at norske tjenesteleverandører får tilgang til andre markeder på samme vilkår som konkurrenter fra andre land.
Her er det altså hensynet til norske selskaper som skal på eventyr i utlandet som er det viktigste. Hvilke følger dette vil få for norske arbeidsfolk i tjenestesektoren er fullstendig underordnet. At dette legger grunnlaget for et storstilt privatiseringsprosjekt, med de følgene vi vet det får for sosial dumping og retten til fast ansettelse, er ikke noe UD legger vekt på. Er det slik at regjeringen føler at den ikke lenger trenger folkets aksept for det den foretar seg?
Heldigvis finnes det motkrefter mot dette hemmelighetskremmeriet. Fagforbundet, Attac og Nei til EU er i ferd med å bygge en front mot TISA-avtalen. Rødt vil helhjertet støtte opp om dette arbeidet. Vi krever full åpenhet om avtaleteksten, slik at vi kan ha en offentlig debatt om det som er et grunnleggende veivalg for Norge. Uansett politisk farge må vi alle kunne enes om at åpenhet er et grunnleggende demokratisk prinsipp. Hva vil ordfører Siv Høgtun gjøre i eget parti for å få fakta på bordet i forhold til TISA-forhandlingene, og hvilke følger den vil få for kommunale tjenester i Askøy kommune?
Torill Frøise, Rødt Askøy