Offentlige tjenestepensjoner raseres

Lørdag 3. mars kom det et forslag til avtale i forhandlingene om offentlig tjenestepensjon. Dette berører rundt 800.000 arbeidstakere i stat og kommune. Resultatet er dårlig nytt for dem som har minst fra før.

Garantipensjonen som ga alle kommunalt ansatte i Askøy kommune med 30 års opptjening 66% av lønnen i pensjon er gjort om til en personlig sparebøsse hvor alle tjener opp en prosentdel av lønnen hvert år. Partene snakker lite om konsekvensene hvis man blir arbeidsledig, permittert, alvorlig syk, langtidssykemeldt eller ufør. Da vil sparebøssen støve ned og pensjonen skrumpe inn ytterligere.

Pensjonsordningene i folketrygden ble endret før Stortingsvalget i 2005 av AP, Høyre, SP, KrF og Venstre. FrP og SV var imot. Nå skulle opptjeningstiden vare frem til fylte 75 år og alderspensjonen skulle justeres etter forventet levealder for det enkelte årskull. Ettersom de yngste årskullene har en høyere forventet levealder, innebar endringene at disse årskullene får lavere alderspensjon og må stå lenger i arbeid.


Partene, dvs. arbeidsgiverne og staten på den ene siden, og fagforeningene på den andre siden, kunne valgt å tilpasse avtalen ved å kompensere for urettferdighetene i ny folketrygd, men de valgte å forsterke dem. Tidligpensjonsordningen som har sikret en anstendig pensjon til de som måtte gi seg i arbeidslivet før 67 år er fjernet. Nå er det mest til de som står lengst. Den som må gi seg før 67 år vil få mindre. De som må gi seg ved 62 år vil kunne ende med 40% av lønnen i pensjon. SV kunne gitt pensjonsordningene omkamp, slik de også varslet ved Stortingsvalget i 2005, men omkampen kom aldri. I stedet skjøv SV Soria Moria- erklæringen foran seg og fredet de usosiale og usolidariske ordningene.

FrP kunne også gitt pensjonsordningene omkamp da de vant valget i 2013. Siv Jensen hadde lenge kalt reformen for et «lovfestet ran av fremtidige pensjonister». Men ranet ble glemt. I stedet prioriterte hun enorme skattelettelser til de rikeste og velferdsprofitørene fikk forsyne seg enda mer av fellesskapets skattepenger. Finansministeren har i stedet ranet andre utsatte grupper i samfunnet. De siste kuttene var det de arbeidsløse og familier med alvorlig syke barn som måtte tåle.

Med det nye forslaget til avtale vil alle med inntekt under 660.000 kroner få en pensjonsopptjening på 5,7% av lønnen. Det oppsiktsvekkende er at de som tjener mer enn 660.000 kroner vil få en enda høyere prosentvis opptjening. Det er snakk om hele 23,8 % av den delen av lønnen deres som ligger mellom 660.000 kroner og 1.120.000 kroner. Høytlønte toppledere og byråkrater med millionlønninger som kan stå i jobb til de er over 70 år, kan sikre seg pensjoner på godt over 800.000 kroner. I tillegg vil de med millionlønninger også kunne kjøpe seg private pensjonsavtaler. Hardtarbeidende kommuneansatte på Askøy tjener langt unna 660.000 kroner. De blir sittende igjen med svarteper.

Folketrygden skal være grunnpilaren i velferdsstaten. Pensjonen din skal sikre deg økonomisk trygghet og en verdig alderdom uavhengig av din helsetilstand eller hva slags arbeid du har. Reformen ligger an til å øke klasseskillene og forskjellene på folk. Den nye avtalen undergraver solidaritetsprinsippet i folketrygden. Rødt Askøy mener at den offentlige tjenestepensjonen raseres; solidaritetsprinsippet må gjeninnføres slik at alle får en verdig pensjon, ikke bare folk med millionlønninger. Rødt Askøy vil derfor kjempe på de kommunalt ansattes side for å sikre dem en verdig alderdom.

Martin N. Brunet, leder Rødt Askøy

Debattinnlegget stod også på trykk i Askøyværingen 5. april 2018