Kvalitetsmelding skole, Sjoddien og alternativ skole
Rødt har nå passert sitt første år i kommunestyret på Askøy.
For et lite parti som vil mye, har det vært både oppturer og nedturer. Uten å ha vært representert i kommunestyret før, gikk vi rett i posisjon med fire andre partier/valglister. I en koalisjon er det selvsagt fare for å måtte akseptere kompromisser, at vi kan bli usynlige og ikke slipper til. Å ikke ha nok innvalgte representanter til å delta i alle de politiske hovedutvalgene gjør også at vi må prioritere de debattene og beslutningsarenaene vi har tilgang til, og der er vi med å påvirke. Hver eneste erfaring gjør at vi rustes til å bli et etablert parti som vil endre Askøy i mer solidarisk og demokratisk retning.
Ved siden av arbeidsliv er oppvekst og kultur viktige politiske områder for Rødt. Derfor valgte vi i tillegg til kommunestyret å være representert i utvalg for oppvekst. Vi mener at barn, unge og kunnskap er de viktigste investeringene vi gjør for et godt og bærekraftig samfunn. Samtidig vet vi at ressursene til barnehager og skoler er blitt stadig knappere over tid. De ansatte har lenge uttrykt sin bekymring over bemanningssituasjonen, bl.a. med hensyn til å kunne gi tilpasset opplæring.
Da vi nylig behandlet kvalitetsmelding skole (en årlig statusrapport for skolene), savnet vi de ansattes stemme. Vi kunne lese i meldingen at skolene over lang tid har stilt spørsmålet om de er gode nok innenfor de rammene de har. Svaret for oss politikere er da at de rammene de har er for trange når spørsmålet må stilles slik. Samtidig påpekes det at vi skal framsnakke skolen. Det fortjener den selvsagt, det påvirker holdninger til den, og med det kvaliteten.
En god skole og arbeidsplass må likevel ha aksept for åpen ærlighet. Det hjelper lite å bygge høye fasader hvis de kaster lange skygger. Når det i kvalitetsmeldingen vises til data om foreldre, elever, resultater og kompetanse, er det bra. For å få et mer helhetlig bilde ønsker vi også at stemmen til de ansatte skal komme fram. Rødts forslag om at det i framtidige kvalitetsmeldinger for skole må vises til medarbeiderundersøkelser, ble vedtatt.
Et annet nylig vedtak vi er svært fornøyd med er oppstart for utviklingen av Sjoddien i Strusshamn, med oppussing av Fargeriet. Hele veien fra start, rundt mange hindringer og til endelig vedtak, stod vi på og argumenterte for å få dette til raskest mulig.
Så etter noen oppturer, der vi har vært med å påvirke, kommer det en nedtur. I siste utvalgsmøte for oppvekst ble Rødt solid nedstemt da vi ba om å få en politisk sak om det nedlagte tilbudet alternativ skole. Rødts ønske var å få belyst hvordan tilbudet kan bevares i kommunen. Kun en representant i utvalg for oppvekst tilsluttet seg dette, da samtlige andre mente at det ikke var en politisk sak. Det ble sådd tvil om det i realiteten hadde blitt lagt ned et eksisterende tilbud, siden man skal kunne tilby alternativ skole på hver enkelt skole.
Rødt er skuffet over utfallet. Vi frykter at kommunens omorganisering ikke vil oppleves som et reelt tilbud. Vi opplever det som udemokratisk at vi som folkevalgte ikke får tilgang til å ta beslutninger i saker som vi har i vårt politiske program. Vi skulle fått tatt stilling til om alternativ skole skal organiseres som et sentralisert tilbud. Selve innholdet kunne man likevel overlatt til fagkyndige som kunne tilpasset det til elevers behov.
Vi mener at barn, unge og kunnskap er de viktigste investeringene vi gjør for et godt og bærekraftig samfunn.