Kommuneplanen er veldig viktig
Askøy kommunes viktigste plan for framtiden, Kommuneplanens samfunnsdel, er i disse dager under utarbeidelse. Planen tar ikke for seg lite, men rett og slett «overordnede mål og strategier for den langsiktige og bærekraftige utviklingen kommune».
Askøy kommunes «stunt» ved å reise med campingvogn ut til folk for å samle innspill, er en idé jeg må innrømme at jeg har litt sansen for. Hvis det ikke hadde vært for at kommunen allerede på forhånd har pekt ut hva som skal være satsningsområder i planen, hadde det nesten vært litt i Rødts sosialistiske ånd.
Viktigheten av langsiktighet og bærekraftighet påpekes flere steder i forslag til planprogram og i det man ellers kan lese om den, men uten at klima og miljø vektlegges nevneverdig under
vektlegges nevneverdig under de fire satsningsområdene. Alt med ordet næring vektlegges derimot tungt. Det kan forstås når man ser hvilken uhemmet vekst det legges opp til på Askøy. Men er dette bærekraftig om det ikke helt konkret legges opp til en industripolitisk offensiv med grønne arbeidsplasser for framtidens velferdsbehov? Et framoverlent Askøy med satsing på nye arbeidsplasser kunne for eksempel vært prosjekter med vind-, sol- og bølgekraft, ikke bare handel, kunstige behov for forbruksvekst, transport og leveranser til en utfasende oljeindustri.
Vi må begynne å tenke på dette nå; Askøy trenger arbeidsfolk med grønn kompetanse, konkrete grønne arbeidsplasser for framtiden og alternativ energi. Lokalt, gjerne økologisk, jordbruk og kortreist mat vil dessuten være viktig for framtidens matsikkerhet.
Videre handler bærekraftighet om hvordan vi håndterer vekst. Min påstand er at Askøy kommune i sin næringsvekstnarkose ignorerer flere faresignaler. Mange kan nevnes, blant annet at boligprisene på Askøy har økt med svimlende 119 prosent på ti år. For boligspekulanter er det bra, men ikke for den store andelen unge som neppe får etablert seg under slik markedstvang uten sosial boligbygging.
Ressursbelastningen i skolen hemmer tilpasset opplæring og barns muligheter til deltakelse i samfunnet, ut fra hvem de er og hvor de kommer fra. Foruten å være et svik, er det et langsiktig tap. Kutt i velferd, privatisering og konkurranseutsetting innenfor helse- og omsorg, med tilhørende Adecco-skandale og brutalisering av arbeidsliv, kommunale budsjett med underskudd, offentlig fattigdom og ansettelsesstopp på en øy blant privat rikdom med ulike køer, er utfordringer som en slik plan må ha strategier for å løse.
Rødt Askøy ser langt fra svart på at det finnes løsninger, men det trengs en helt annen retning enn dagens. Våre innspill til Kommuneplanens samfunnsdel fram til 2030 kommer nok til å bære preg av det.
Min påstand er at Askøy kommune i sin næringsvekstnarkose ignorerer flere faresignaler.
Inge Abrahamsen, Rødt