Godtgjørelser og politikerforakt

I Askøyværingen 19. januar kan vi lese om at forrige periodes posisjon med Høyre i spissen, med støtte fra stort sett hele kommunestyret, kraftig oppjusterte godtgjørelsene for politisk arbeid på Askøy.

Rødt er uenig i de høye satsene, og ville om vi hadde vært representert i kommunestyret forrige periode stemt imot en så stor økning. Generelt mener Rødt at både ledere og politikere i kommunen bør gå foran med et godt eksempel og ha en nøktern lønn i forhold til andre ansatte. 
Samtidig mener vi selvsagt at folkevalgte politikere, i likhet med ansatte, må ha tid og mulighet til å kunne gjøre en viktig jobb, kunne sette seg inn i de mange omfattende sakene, delta på møter og ikke minst være tilgjengelig for publikum. De fleste folkevalgte på Askøy er faktisk vanlige arbeidstakere utenfor politikken. Frikjøp fra jobben kan i mange tilfeller være riktig og nødvendig demokratisk sett, for at alle uansett bakgrunn og arbeidssituasjon, skal kunne bli valgt til politiske verv. 

Rødt fikk sin første og hittil eneste ordfører i Norge i 2007. Knut Henning Thygesen ble direktevalgt i Risør, men styret i kommunen var borgerlig. Å gå fra å være tømrer til å bli ordfører gjorde at han mot sin vilje gikk kraftig opp i lønn. I tråd med Rødts vedtekter tok han da ut sin opprinnelige arbeidslønn som tømrer. Resten ble bevilget til partiet. 

Rødt Askøy praktiserer en lignende ordning for undertegnede som første og eneste folkevalgte i kommunestyret. De(n) innvalgte bevilger mottatte politikergodtgjørelser til partiet, selvsagt minus det som må betales i skatt. Økonomisk går de(n) innvalgte i null personlig, men kan og må selvsagt ta ut noe frikjøp fra jobben til politisk arbeid. Rødt er imot at å bli politisk valgt er noe man kan tjene penger på utover egen lønn, hvis man fra før har en jobb med anstendig lønn.
At Rødt praktiserer dette på eget initiativ betyr selvsagt ikke, slik vi skulle ønske, at kommunens utgifter til politikergodtgjørelser blir lavere, slik at de felles velferdstjenestene kunne blitt styrket tilsvarende. Partiet vårt som ikke har noen rike sponsorer blir selvsagt styrket noe økonomisk, men viktigst av alt: En folkevalgt representant for Rødt har aldri engasjert seg for pengene sin skyld. Den verken taper eller tjener penger på det, men får mulighet til å være en stemme for det samfunnet vi ønsker og tror på. 

I en tid med mye politisk uro, ikke bare lokalt på Askøy, men i verden, er det trist å se at avstanden mellom folk og styrende øker, ofte med god grunn. Mange politikere jeg kjenner, både motstandere og samarbeidende, er vanlige folk. I politiske debatter kan vi krangle om sak så fillene fyker, men menneskelig må vi se på hverandre som likeverdige. Slik bør det faktisk være mellom alle som ønsker å engasjere seg, definert politiker eller ikke. 

Jo mer forskjeller eller folks opplevelse av forskjeller øker, jo mer ser vi dessverre at tilliten og det saklige engasjementet svekkes. Økte politikergodtgjørelser i vår fine kommune Askøy som sliter økonomisk, har ikke bidratt til at slagordet «tett på» blir mer treffende. I stedet for et bredt, tett og viktig engasjement for politikk og rettferdighet, oppstår politikerforakt og kommentarfelt med dehumaniserende ytringer.

Inge Abrahamsen, Rødt Askøy