Det burde være innlysende at voldtekt aldri er offerets skyld
Media om sommeren kan ofte være preget av agurknyheter og værrapporter. Det er dessuten relativt lite som skjer innenfor politikk. I hvert fall i offentligheten.
Denne sommeren vi akkurat har lagt bak oss er det likevel noe som har vist seg å engasjere mer enn dårlige værrapporter: Frikjennelsen av tre menn for voldtekt av en 18 år gammel jente de hadde ruset med MDMA og kokain har satt sinnene i kok over hele landet. At dette fikk skje er ganske enkelt ikke greit. Det kan aldri være et snev av rett at kvinner blir voldtatt, av menn som aldri blir dømt, i de fleste tilfeller ikke engang anmeldt. Statistikken om voldtekt i Norge viser katastrofale tall: 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt. Med halvparten av dem skjedde det mens de var under 18 år. Bare 11 prosent av alle utførte voldtekter politianmeldes. Dette kan dessverre sees i sammenheng med at så få voldtekter faktisk ender med dom.
Tre av ti norske menn mener at kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for voldtekten hvis hun flørter åpenlyst. Blir hun med på nachspiel, mener fire av ti at hun helt eller delvis har skylden. En av ti norske menn mener at kvinnen er delvis ansvarlig for å ha blitt voldtatt hvis hun er kjent for å ha hatt mange partnere. Dette viser at vi har et holdningsproblem.
Det burde være innlysende at voldtekt aldri er offerets skyld. Likevel møter vi i samfunnsdebatten helt vanvittige og skremmende holdninger, at man i stedet for å fokusere på forbryteren prøver å legge ansvaret over på offeret: Hadde hun drukket? Hvordan var hun kledd? Hvorfor var hun på det stedet med den personen? Det kan aldri være kvinnens ansvar at personen hun blir med er farlig for henne. Det er gjerningsmannens ansvar. Ingen andres. Kunne man stilt slike spørsmål til andre voldsofre eller mobbeofre? Selvsagt ikke! Undertrykkelse og alvorlige krenkelser som vold, mobbing og ikke minst voldtekter, er å mislykkes som solidarisk samfunn.
Like før Rødt ble valgt inn i lokalpolitikken på Askøy ble kommunens likestillings- og mangfoldsutvalg nedlagt. Via dette utvalget fikk vi nåværende likestillings- og mangfoldsplan, men den tar dessverre i for liten grad opp forebygging og tiltak mot voldtekter på Askøy. Når planen må opp til rullering igjen vil vi bidra så godt vi kan til at den tar for seg å øke kunnskapsnivået om voldtekt og seksuelle krenkelser. Vi mener også at det i den anledning bør vurderes å gjenopprette et likestillings- og mangfoldsutvalg som spesifikt kan sette dette og mange andre likestillingssaker på dagsorden.
Å øke kunnskapsnivået om voldtekt og seksuelle krenkelser vil bidra til forebygging og gjøre det enklere å sørge for at ofrene får den hjelper de trenger.
Det burde være innlysende at voldtekt aldri er offerets skyld.
Inge Abrahamsen, Rødt Askøy