Stø kurs mot mindre forskjeller og mer solidaritet
Her kan du lese Inge Abrahamsen sitt innlegg i budsjettdebatten på kommunestyremøtet på Askøy i dag.
«Jeg kan ikke forstå hvad en regering skal gjøre godt for, hvis det ikke er for at hjælpe de svage. De sterke skal sgu nok klare sig».
Dette sitatet fra den folkekjære danske artisten Kim Larsen spredte seg på sosiale medier tidligere i år. Utrolig godt sagt. Så rett, så sannferdig og tilsynelatende enkelt.
Men å bekjempe økende forskjeller er ikke bare enkelt. Jeg har hørt noen si at det handler om pennestrøk, og ja, virkemidlene er der og kan brukes, men hva med holdninger, kunnskap og vilje?
La oss kalle det for klassekamp
Selv om jeg mener at Kim Larsen hadde helt fantastiske holdninger til folk, vil jeg korrigere sitatet (som nok er tatt ut av en større sammenheng) på to detaljer, nemlig bruken av begrepene de svake og de sterke. Kanskje vi heller burde si de uheldige og heldige, systemtaperne og systemvinnerne, eller ganske enkelt de med minst og de med mest. Det er kanskje mer rett å si at det dessverre finnes voksne og dermed barn som blir født og tvunget inn i, og holdt fast i, en svak posisjon. I Rødt kaller vi kampen mot dette for det den er, nemlig klassekamp. Menneskelig handler det om å ha tro på folk, gi dem de trenger for å kunne vokse opp og delta med sin verdi. Samfunnsøkonomisk handler det om å se på alle som viktige ressurser, å investere i dem på en måte som gir gevinst for fellesskapet når flere får være med.
Det er ikke nok å bare si at det er muligheter for alle. Vi som har nok og mer må gi noe av oss selv til fellesskapet for at det skal kunne vokse.
Rødts nasjonale prioriteringer
Nasjonalt skulle vi ønske at vi fikk flertall for et mer progressivt skattesystem, der særlig de med svært høy inntekt fikk bidra mer til økte kommunale bevilgninger. I Rødts nasjonale budsjettforslag ville Askøy kommune fått 42.624.000 i økte frie inntekter, uten økning i skatt for de som tjener under 600.000. Lokalt vet vi alle hvordan de midlene kunne løftet noen som virkelig trenger det her i kommunen. I tillegg ville mange, uavhengig av hvor de kommer fra, kunne hatt god nytte av øremerkede midler til bl.a. tannhelsereform, gratis barnehage for 5-åringer og økt barnetrygd.
Barnetrygd og sosialhjelp
I vårt lokale budsjett vil vi med de rammene som er løfte med de musklene vi har, og om vårt budsjettforslag får flertall, da fortsetter vi på rett vei. Å øke sosialhjelpssatsene som hadde stått stille i alt for mange år til nasjonalt nivå, var en selvfølge å få på plass da vi ble valgt inn i politikken. At vi fra nåværende år fikk holdt barnetrygden utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, likeså. Finnes det noe som er viktigere i et budsjett enn å sørge for at de barna med aller minst ikke skal bli fratatt det de får i barnetrygd fra familiens sosialhjelp? Dette vil vi selvsagt videreføre i vårt budsjett lokalt så lenge vi har en regjering som ikke sikrer det for alle barn nasjonalt.
Viktige miljøveiledere i skolen må beholdes
På mandag inviterte elevrådet på Kleppestø ungdomsskole oss politikere med på et elevrådsmøte. I motsetning til ordskiftet blant mange voksne i den offentlige debatten, i sosiale medier og mellom mange politikere, ble vi møtt med varme, klokskap og et saklig budskap. De ville fortelle oss hvordan miljøveilederne vi har ansatt i skolene positivt påvirker deres mulighet til å komme seg gjennom en svært viktig, men også utfordrende tid i livet. Deres beskrivelse av hvordan noen som bryr seg, som har tid og mulighet, kan si et avgjørende viktig «hei» en vanskelig morgen, var sterkt å høre. Hvordan flere ble sett og hjulpet, hvordan trygghet og oppfølging av mobbesaker skapte ro til bedre konsentrasjon om læringsarbeid og opplevelse av mestring, forteller om viktigheten av å beholde miljøveilederne videre. Den menneskelige og samfunnsøkonomiske verdien av å beholde miljøveilederne i skolen kan neppe måles nøyaktig, men vi er overbevist om at den er så stor at de må bestå.
Gratis leirskole
Hvis vi alle hadde blitt bedt om å nevne én ting som vi husker fra egen skoletid, og som har satt positive merker i oss, så tror jeg mange hadde sagt at det var leirskolen. Som lærer har jeg hatt glede av å følge mange elever på leirskole. Jeg har sett hvordan dette har påvirket klassemiljø positivt, hvordan gode relasjoner har oppstått og blitt forsterket i felles opplevelser. Jeg har sett hvordan elever har mestret, fått selvtillit til å vokse nærmere andre. Så lenge statlig finansiering av leirskoletilbud ikke er på plass, må vi dekke dette lokalt.
Levende nærmiljø med møteplasser
For å bevare gode bygder og nærmiljø, der folk treffes, vil vi så langt det er mulig beholde barnehager, skoler og samfunnshus. Det betyr at rådmannens foreslåtte besparelser på strukturendringer må dekkes inn i budsjettet. Dette er vi glad for å ha fått til i vårt forslag. At vi omsider også har funnet plass til gratis leie av skolebygg for lag og organisasjoner var på sin plass. Summen av disse postene i vårt budsjett sikrer og styrker frivilligheten, lokale aktivitetstilbud og gode møteplasser, ikke minst for våre barn og unge.
Bemanningsnorm i barnehage
Da rådmannen la fram sitt budsjettforslag var et av tiltakene for å komme i balanse å utsette full innføring av bemanningsnorm i barnehage til 1/8 2019. Da vi stilte spørsmål om dette ville innebære at barnehager må redusere i nåværende bemanning fram til denne dato, og hvordan dette rent praktisk kunne gjennomføres, fikk vi et svar som gjorde det soleklart at det ville vært komplett uansvarlig å ikke dekke det inn: 1. Det er allerede ansatt personer i stillingene for å oppnå bemanningsnorm. 2. Man måtte redusert bemanningen igjen. 3. Alle ledige stillinger/vikariater som utlyses ville stoppet. 4. Det er ingen garanti for at ansettelsesstopp gir nok stillinger til å dekke antall overtallige for å klare innsparingskravet på 3,3 millioner. Skal vi begynne å si opp folk fra barnehager og tape svært viktig opparbeidet erfaring og kompetanse?
Dette ville selvsagt vært dramatisk når vi har fått rapporter fra barnehagene på Askøy om at de med tidligere rammer har hatt en lav bemanning som har vært på grensen til uforsvarlig. Å utsette bemanningsnormen vil dessuten frata barnehager mulighet til å ha utvidede åpningstider, i ytterste konsekvens tvinge fram nedleggelser når foreldre i arbeid må velge bort sine nærbarnehager for sine barn. Vi er derfor svært fornøyd med å ha funnet inndekning til å videreføre bemanningsnorm i barnehage. Hvert barn trenger å bli sett i sitt trygge nærmiljø.
Ingen prisøkning for SFO og kulturskole, beholde mottak for enslige mindreårige flyktninger
Til slutt vil jeg nevne to viktige ting til som har vært på Rødt sin liste, og som i stor grad handler om mer solidaritet og bekjempelse av økte forskjeller. Askøy har allerede for høye SFO-priser. Med økte bevilgninger står det høyt på vår liste å gjøre SFO gratis. Rådmannens forslag om å øke prisene på SFO og egenandel for kulturskole vil vi derfor avvise 100 prosent. Sist, men ikke minst vil vi at Grønebrekka, mottak for enslige mindreårige flyktninger skal bestå. Det vil vi fordi kommunen skal ha et mottaksapparat for framtidige behov, fordi vi vil bevare en viktig kompetanse og fordi de ansatte også gjør en enormt viktig jobb i forhold til oppfølging og ettervern.
Det Kim Larsen sa
Rødt sin politikk søker altså å være mye av det samme som Kim Larsen sa: Så lenge det er behov for det må vi bruke den kraften vi har til å løfte opp barn, unge og de som har minst. Vi som er så heldige å klare oss akkurat nå kan hjelpe å løfte.