1. mai 2023
1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Over hele landet samles fagbevegelsen og venstresida for å markere arbeiderbevegelsens kampsaker.
Foto: Ihne Pedersen
Her treffer du Rødts talspersoner 1. mai
Bjørnar Moxnes
Partileder Bjørnar Moxnes starter dagen med frokost og appell hos Fellesforbundet Oslo. Deretter holder han appell i Drammen rundt kl 13:25. Kl 14:50 holder han appell i Moss og kl 17:20 holder han appell på Jessheim.
Marie Sneve Martinussen
1. nestleder og stortingsrepresentant Marie Sneve Martinussen holder tale i Ås kl 11:00, på Folkets hus i Ski kl 12:00 og på rådhuset i Lillestrøm kl 14:00. Deretter går turen til Rød på Blå i Oslo der hun holder tale kl 21:00.
Charlotte Therkelsen
2. nestleder Charlotte Therkelsen holder appell i Kragerø rundt kl 15:30.
Seher Aydar
Stortingsrepresentant Seher Aydar holder tale i Risør etter toget. Deretter går turen til Kunstparken der hun kl 14:30 deltar i en samtale om det å være ung kvinne på Stortinget. Til slutt skal hun snakke på et solidaritetsarrangement på The Royal Corner i Kristiansand kl 18:00.
Geir Jørgensen
Stortingsrepresentant Geir Jørgensen holder tale på Folkets hus i Bodø kl 12:00.
Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson taler på Visnes på Karmøy (Grendahuset) kl 10:00, på Quality Hotel Maritim i Haugesund kl 13:00 og på Folkets hus i Sauda kl 16:30.
Tobias Drevland Lund
Stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund holder tale på Volda samfunnshus kl 12:00.
Sofie Marhaug
Stortingsrepresentant Sofie Marhaug holder først tale kl 13:30 i Odda sentrum, deretter kl 17:45 på Kulturhuset på Husnes.
Hege Bae Nyholt
Stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt taler på torget i Levanger kl 12:30 og på Rådhuset i Steinkjer kl 14:00.
Støtt Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, og hvert år markerer de solidaritet over landegrensene på arbeidernes dag gjennom 1. mai-aksjonen. Temaet for årets innsamling er «På lag med folk i krig og kriser». Norsk Folkehjelp jobber med å redde menneskeliv når krig og kriser rammer, og sammen med sine lokale partnere er de til stede i 32 land.
Slik kan du støtte årets 1. mai-aksjon
📲 Vipps valgfritt beløp til 10145
💳 Bankkonto: 5005.14.00000
Vet du egentlig hvorfor vi feirer 1. mai?
1. mai i Oslo 1947. Foto: Leif Ørnelnd / Oslo museum / CC BY-SA 4.0.
Arbeidernes internasjonale kampdag ble opprinnelig innført for å minnes Haymarketopptøyene i Chicago i 1886. Streikende arbeidere demonstrerte for 8 timers arbeidsdag på Haymarket-torget i Chicago da noen kastet en bombe mot demonstrasjonen. I kaoset som fulgte ble en rekke arbeidere og politimenn drept.
Det var den internasjonale sosialistkongressen i Amsterdam i 1904 som innstiftet 1. mai som arbeidernes internasjonale kampdag. En erklæring fra kongressen ba «alle sosialdemokratiske partiorganisasjoner og fagforeninger i alle land å demonstrere energisk 1. mai for innføringen av åttetimersdagen, for arbeiderklassens krav og for universell fred». I dag markeres 1. mai i de fleste land verden over.
HISTORISK: I Norge har 1. mai vært markert siden 1890. Dette bildet er fra Youngstorget i 1908. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
I Norge er 1. mai offentlig høytidsdag og offisiell flaggdag. Siden 1947 har dagen vært anerkjent som bevegelig helligdag. Her til lands har det tradisjonelt vært samorganisasjonene, eller lokale avdelinger av LO, som har vært hovedarrangør av 1. mai-arrangementene.
Internasjonalen
Internasjonalen er en av de mest kjente sangene innen arbeiderbevegelsen, og blir sunget verden over. Den franske originalteksten, L'Internationale, ble skrevet av franskmannen Eugene Pottier i 1871. Den melodien vi kjenner i dag ble skrevet av Pierre Degeyter i 1888. Internasjonalen har blitt oversatt til de fleste språk, og den norske oversettelsen ble gjort av Olav Kringen i 1904.
Er du redd for å synge surt? Fortvil ikke! Her kan du øve deg med både tekst og og melodi:
Sangtekst
Opp, alle jordens bundne treller,
opp, I som sulten knuget har.
Nå drønner det av rettens velde
til siste kamp der gjøres klar.
Alt det gamle vi med jorden jevner,
opp slaver nå til frihet frem.
Vi intet var , men alt nå evner
til rydning for vårt samfunns hjem.
Ref:
Så samles vi på valen,
seiren vet vi at vi får
og Internasjonalen skal
få sin folkevår!
Så samles vi på valen,
seiren vet vi at vi får
og Internasjonalen skal
få sin folkevår!