1. mai 2022

1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Over hele landet samles fagbevegelsen og venstresida for å markere arbeiderbevegelsens kampsaker.

Foto: Ihne Pedersen.

Her treffer du Rødt på 1. mai

Bjørnar Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er årets hovedtaler på torgmøte i Sandnes kl 12:00. Deretter holder han årets hovedtale i Byparken i Stavanger rundt kl 14:00.

Kl 08:00 sendes hans tale på Rødts Facebook.

Marie Sneve Martinussen

Nestleder Marie Sneve Martinussen holder tale i Asker kl 11:15 før hun er hovedtaler i Drammen kl 12:50. På kvelden holder hun appell på Venstrealliansen arrangement Rød på Blå i Oslo rundt kl 21:00.

Silje Josten Kjosbakken

Nestleder Silje Josten Kjosbakken gjester Ski 1. mai. Hun holder appell på LO Nordre Follos arrangement ved Rådhuset i Ski ca kl 13:10.

Benedikte Pryneid Hansen

Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen holder tale under 1. mai-arrangementet i Ås, ca. kl 11:30 i Borggården ved Ås Kulturhus.

Seher Aydar

Stortingsrepresentant Seher Aydar er årets hovedtaler i Førde, på Viking ungdomshus rundt kl 14:00.

Sofie Marhaug

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug er årets hovedtaler på Stord, i Borggarden rundt kl 12:50.

Hege Bae Nyholt

Stortingsrepresentant og leder av Utdanningskomiteen, Hege Bae Nyholt, holder tale på Kimen Kulturhus i Stjørdal kl 14:00. Deretter deltar hun i panelsamtale på Arbeiderfest på Habitat i Trondheim kl 18.00.

Geir Jørgensen

Stortingsrepresentant Geir Jørgensen holder appell på Folkets hus i Bodø kl 13:00.

Mímir Kristjánsson

Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson er årets hovedtaler i Kristiansand på Øvre Torv kl 12:00.

Tobias Drevland Lund

Stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund skal snakke på Rødt Haldens 1. mai-frokost på Kulturhuset kl 10:00.

Varm opp til 1. mai med Rødt Hjemmefra 28. april

Vi lader opp til arbeidernes internasjonale kampdag med en egen 1. mai-spesial.

Hovedgjesten denne gangen er Sofia Rana, bystyrerepresentant for Rødt i Oslo og leder i Antirasistisk utvalg i Rødt. Vi får også besøk av Emma Watne, vara til Stortinget, som skal fortelle om vårens tariffoppgjør. Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes fagforening kommer for å snakke om forbudet mot bemanningsbyråer i byggebransjen. Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen og Torstein Dahle markerer at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert. På toppen av det hele får du nyheter om Popvenstre, Rødts festival som går av stabelen i august.

Følg oss live torsdag 28. april kl 20:00 på Facebook eller YouTube.

Kjøp Rødts jubileumspin

I anledning Rødts 15 årsjubileum har vi laget en flott jubileumspin. Pinen kan bestilles fra Rød butikk.

Vet du egentlig hvorfor vi markerer 1. mai?

1. mai i Oslo 1947. Foto: Leif Ørnelnd / Oslo museum / CC BY-SA 4.0.

Arbeidernes internasjonale kampdag ble opprinnelig innført for å minnes Haymarketopptøyene i Chicago i 1886. Streikende arbeidere demonstrerte for 8 timers arbeidsdag på Haymarket-torget i Chicago da noen kastet en bombe mot demonstrasjonen. I kaoset som fulgte ble en rekke arbeidere og politimenn drept.

Det var den internasjonale sosialistkongressen i Amsterdam i 1904 som innstiftet 1. mai som arbeidernes internasjonale kampdag. En erklæring fra kongressen ba «alle sosialdemokratiske partiorganisasjoner og fagforeninger i alle land å demonstrere energisk 1. mai for innføringen av åttetimersdagen, for arbeiderklassens krav og for universell fred». I dag markeres 1. mai i de fleste land verden over.

HISTORISK: I Norge har 1. mai vært markert siden 1890. Dette bildet er fra Youngstorget i 1908. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

I Norge er 1. mai offentlig høytidsdag og offisiell flaggdag. Siden 1947 har dagen vært anerkjent som bevegelig helligdag. Her til lands har det tradisjonelt vært samorganisasjonene, eller lokale avdelinger av LO, som har vært hovedarrangør av 1. mai-arrangementene.

Internasjonalen

Internasjonalen er en av de mest kjente sangene innen arbeiderbevegelsen, og blir sunget verden over. Den franske originalteksten, L'Internationale, ble skrevet av franskmannen Eugene Pottier i 1871. Den melodien vi kjenner i dag ble skrevet av Pierre Degeyter i 1888. Internasjonalen har blitt oversatt til de fleste språk, og den norske oversettelsen ble gjort av Olav Kringen i 1904.

Er du redd for å synge surt? Fortvil ikke! Her kan du øve deg med både tekst og og melodi:

Sangtekst

Opp, alle jordens bundne treller,

opp, I som sulten knuget har.

Nå drønner det av rettens velde

til siste kamp der gjøres klar.

Alt det gamle vi med jorden jevner,

opp slaver nå til frihet frem.

Vi intet var , men alt nå evner

til rydning for vårt samfunns hjem.

Ref:

Så samles vi på valen,

seiren vet vi at vi får

og Internasjonalen skal

få sin folkevår!

Så samles vi på valen,

seiren vet vi at vi får

og Internasjonalen skal

få sin folkevår!