Motstrategier – Rasisme, islamofobi og stengte grenser

Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt og Rødt Oslo Solidaritetslag inviterer til dagskonferansen Motstrategier – Rasisme, islamofobi og stengte grenser lørdag 9. november. Vi ønsker alle antirasister velkommen til en dag med antirasistisk påfyll, givende samtaler og gode debatter.

Illustrasjon: Clara Doupovec.

Program

Kl 09:30 - 10:00: Dørene åpner: Kaffe/te og lett bevertning.

Kl 10:00 - 10:10 - Velkommen

Dagens konferansierer Ida Madslien, leder i Rødt Oslo Solidaritet og Victoria Sirnes, leder i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt ønsker velkommen og introduserer programmet.

Kl 10:15 - 11:45: Høyreekstremisme, islamofobi og motstrategier

I en tid der SIAN, Human Right Service og andre rasister får sole seg i glansen av ytringsfrihetens paradigme, og regjeringsmedlemmer promoterer grumsete hatpropaganda, er høyreekstremismen og rasismen på fremmarsj i Norge.

Vi spør:

 • Hvem er de, hvorfor vokser de og hva kjennetegner dagens rasister?
 • Bidrar dagens regjering til økt islamofobi i samfunnet?
 • Hva er de mest effektive motstrategiene for å bekjempe islamofobi og høyreekstremisme?

Innledning ved filosof og forfatter Lene Auestad. Hun har blant annet skrevet bok om fordommer, rasisme, antisemittisme og islamofobi.

Panelsamtale med Sofia Rana, (medlem i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt og nylig valgt inn i bystyret for Rødt Oslo), Mohamed Abdi (samfunnsdebattant og skribent i Dagsavisen), Maria Wasvik (rådgiver for Antirasistisk senter), Lene Auestad (filosof og forfatter). Ordstyrer: Maaz Ahmad (medlem i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt og styremedlem i Rødt Oslo Solidaritet).

Spørsmål og innspill fra publikum.

Kl 11:45 - 11:55: Pause: Kaffe/te og lett bevertning.

Kl 11:55 - 13:15: Venstresiden og antirasisme: Er klassekamp alt vi trenger?

Vi lever også i en tid med økende sosiale og økonomiske forskjeller. Hvorfor skal vi egentlig bekjempe rasisme? Er ikke klassekamp alt vi trenger? I kampen for et antirasistisk og solidarisk samfunn må vi også sette søkelyset mot oss selv, og spørre oss hvordan venstresiden bekjemper antirasisme.

Vi spør:

 • Vil mindre klasseskiller redusere rasismen og skape et mer inkluderende samfunn?
 • Finner vi kun islamofobi og antisemittisme på den politiske høyresiden?
 • Trenger venstresiden å fokusere både på identitetspolitikk og klassekamp?

Panelsamtale med Omar S. Gamal (bystyrerepresentant for SV og tidligere leder av Antirasistisk og inkluderingspolitisk utvalg i Oslo SV), Joakim Møllersen (redaktør for Radikal Portal), Ayat M. Saeid (aktivist og internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom). Ordstyrer: Nora Warholm Essahli (samfunnsdebattant og tidligere leder i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt).

Spørsmål og innspill fra publikum.

Kl 13:15 - 13:45: Lunsj.

Mat og drikke er inkludert i billettprisen.

Kl 13:45 - 14:00: SANCTUARY - Kortfilm om en papirløs manns desperate kamp mot deportasjon.

Kl 14:00 - 15:00: Tilbakekalling av statsborgerskap: et liv i limbo

I Norge er man opptatt av å snakke om integrering og fellesskap, men hvor positivt er det egentlig for dette fellesskapet at noen lever i konstant frykt for at deres statsborgerskap en dag skal bli tilbakekalt?

Vi spør:

 • Hvor vanlig er praksisen med å tilbakekalle statsborgerskap i Norge?
 • Hvilke konsekvenser har det å miste sitt norske statsborgerskap?
 • Hvorfor har ikke Norge en foreldelsesfrist for tilbakekalling av statsborgerskap?
 • Hva må til for at praksisen med tilbakekalling av statsborgerskap endres, og hva kan vi gjøre?

Innledning ved Arild Humlen, som har vært advokaten i Farida-saken, for Mahad Mahamud og flere andre som har kjempet i retten mot norsk asylpolitikk. Han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med asyl- og menneskerettigheter.

Spørsmål og innspill fra publikum.

Kl 15:00 - 15:10: Pause: kaffe/te og lett bevertning

Kl 15:10 - 16:25: Landinfo og sikkerheten i Afghanistan: Sikker info, trygg retur?

Afghanistan har nylig blitt rangert som verdens farligste land. Likevel er norsk Afghanistan-praksis én av de strengeste i Europa. Med henvisning til Landinfo, trosser Norge kritikk fra FN og returnerer barn til krig i Afghanistan. Ifølge UDIs vurdering av «muntlige kilder» i Landinfo er Kabul trygt for retur. Ifølge FN, har Kabul det høyeste antallet sivile skadde og drepte i hele landet.

Vi spør:

 • Hvordan vurderer Norge sikkerhetssituasjonen i Afghanistan?
 • Er det trygt å henvise afghanere til internflukt i Kabul?
 • Hvilke muntlige kilder og bevismateriale ligger til grunn for Landinfos sikkerhetsvurdering av Afghanistan, og er disse mer pålitelige enn FNs sikkerhetsvurdering?

Innledning ved journalist Ann-Magrit Austenå. Hun har siden 2010 vært generalsekretær i NOAS-hvor hun har jobbet for å fremme asylsøkeres menneskerettigheter og rettssikkerhet i Norge.

Paneldebatt med Amin Senatorzade som flyktet fra Afghanistan og ble deportert tilbake. Nå er han bosatt i Norge og forteller om hvorfor han og mange andre risikerer livet for å reise fra det krigsherjede landet. Mona Bentzen (kunstner og menneskerettighetsforkjemper) og Ann-Magrit Austenå (journalist og generalsekretær i NOAS). Ordstyrer: Victoria Sirnes (leder i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt).

Spørsmål og innspill fra publikum.

Kl 16:30: Avslutning

Praktisk informasjon

Sted: Samisk hus, Dronningens gate 8B, Oslo.

Tid: Lørdag 9. november kl 09:30 - 16:30.

Pris: Ordinær pris: 50,- Gratis for barn, ungdom, asylsøkere og papirløse. Solidaritetspris for de som ønsker å gi mer: Fra 50,- Lunsj, kaffe/te og lett bevertning inkludert i prisen.

Påmelding: Konferansen er åpen for alle antirasister, men påmelding er påkrevd. Dette gjøres via e-post. For å bekrefte påmeldingen kan du Vippse til #513055 (under kjøp og betal) eller betale inn til konto (Rødt Oslo Solidaritet): 1506.04.78195. Det er begrenset med plasser, så gi gjerne beskjed om du skulle bli forhindret fra å komme. For spørsmål eller påmelding, send mail til: rodtsolidaritet@gmail.com

Kart til Samisk hus:

Spørsmål? Kontakt:

Linn Victoria Sirnes

Linn Victoria Sirnes

Leder i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt

48350510

victoriasirnes@gmail.com