Rødt får gjennomslag

Rødt står ikke på sidelinja. Vi jobber for å utvikle samfunnet i riktig retning. Vi har satt dagsorden og fått flertall for flere viktige forslag med bare én representant på Stortinget.

HARDE FRONTER: Finansminister Siv Jensen har fått merke forskjellen etter at Rødt kom inn på Stortinget. Foto: Scanpix.

Rødt får gjennomslag

Saker hvor Rødt har gjort en forskjell på Stortinget:

  • Rødts aller første representantforslag på Stortinget var å stanse innleie fra virksomheter innen byggebransjen som ikke er produksjonsbedrifter i det utsatte Oslofjordområdet. Dette fikk støtte fra de rødgrønne partiene i behandlingen, og falt med kun 4 stemmer. Opposisjonen, da inklusive KrF, samlet seg om å tøyle bemanningsbransjen med innstramninger for bruk av innleie i arbeidslivet.

Foto: Fri Fagbevegelse.

Rødt setter dagsorden

Etter at Rødt kom inn på Stortinget begynte det å skje ting på områder som tidligere var preget av handlingslammelse. Rødt tar tak i politisk ukultur og stiller maktpolitikere til ansvar. Etter at Stortingets byggeskandale fikk nok en stor kostnadsoverskridelse var Rødt første parti som tok til orde for at stortingspresidenten måtte gå av. Det ble også utfallet. Rødt fulgte videre opp i debatten om stortingslønna, som Rødt foreslo å kutte,

Rødt hadde i utgangspunktet ikke rett til å slippe til fast i den muntlige spørretimen. Etter en dragkamp med de etablerte partiene og en prøveperiode, hvor alle partier hadde rett på spørsmål i hver muntlige spørretime, fikk Rødt og MDG slippe til halvparten av gangene hver, og i tillegg hver gang statsministeren stiller i spørretimen.

Muligheten ga fort resultater: I striden om Acer skapte Rødt spenning til siste slutt, da Bjørnar Moxnes med sitt spørsmål i spørretimen fikk Erna Solberg til å punktere en av Arbeiderpartiets viktigste garantier knytta til Acer: Løftet om at North Connect-kabelen ikke ville bli bygget før man hadde høstet erfaringer fra andre kabelprosjekter. Det ble seinere bekreftet at de såkalte garantiene ikke er rettslig bindende.

Bilder med tillatelse fra NRK.

På vei mot neste topp

Rødt har kommet for å bli. Vi skal også i tida som kommer stille de forslagene som setter i gang noe stort på Stortinget og være den tydeligste og viktigste motstanderen til Solberg-regjeringa. Det har mange satt pris på, og vi er på god vei mot å gjøre et rekordvalg i 2021. Nå skal neste topp bestiges, og Rødt er på vei opp.