Rødt får gjennomslag
Rødt står ikke på sidelinja. Vi jobber for å utvikle samfunnet i riktig retning. Vi har satt dagsorden og fått flertall for flere viktige forslag med bare én representant på Stortinget.
HARDE FRONTER: Finansminister Siv Jensen har fått merke forskjellen etter at Rødt kom inn på Stortinget. Foto: Scanpix.
Rødt får gjennomslag
Saker hvor Rødt har gjort en forskjell på Stortinget:
- Markering av 100-årsjubileet for stemmerett til alle, også de som gikk på offentlig fattigstøtte, i 2019.
- Et motsvar til regjeringsplattformens formulering om at de «anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert»: regjeringa må legge fram tiltak for økt organisasjonsgrad, som en anerkjennelse av betydningen av at mange arbeidstakere velger å være fagorganisert.
- Mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug, som endte med at ministeren gikk av. Det var femte gang siden 1945 at et mistillitsforslag har ført til en avgang.
- Bekjempelse av seksuell trakassering i kjølvannet av #metoo-bevegelsen: Grensesetting inn i seksualundervisningen, styrking av veilednings- og hjelpetilbudet til personer som utsettes for seksuell trakassering og at Diskrimineringsnemda skal kunne håndheve saker om seksuell trakassering.
- Rødts aller første representantforslag på Stortinget var å stanse innleie fra virksomheter innen byggebransjen som ikke er produksjonsbedrifter i det utsatte Oslofjordområdet. Dette fikk støtte fra de rødgrønne partiene i behandlingen, og falt med kun 4 stemmer. Opposisjonen, da inklusive KrF, samlet seg om å tøyle bemanningsbransjen med innstramninger for bruk av innleie i arbeidslivet.
Foto: Fri Fagbevegelse.
- Utrede offentlig drift av luftambulansetjenesten, og sikre at vi etter hvert får en etterlengtet debatt om anbudsregimet i sektoren.
- Utrede omfang og særtrekk ved organiseringer i arbeidslivet som franchise, konsern og lignende, med vekt på arbeidsgiveransvar, arbeidstakers rettigheter og franchisetakers posisjon overfor franchisegiver.
- Sikre ankerett i erstatningssaker og en verdig behandling for veteraner som har tjenestegjort internasjonalt.
- Veteraner med psykiske skader skal ikke nektes erstatning på grunn av foreldelse. Rødt fikk også stanset svekkelser av medisinske vurderinger og juridisk hjelp for veteranene.
- Fotball-VM og fotball-EM for kvinner skal likebehandles med VM og EM for menn, sånn at alle kan se alle kampene gratis på tv.
- Etter Nav-skandalen fikk vi et samlet storting med på at det skulle startes et arbeid i Nav for å sikre at problemer i førstelinja og innad i Nav blir fulgt opp, hvor fagforeningene og brukerne er representert.
- Utvalget som utreder Stortingets kontrollfunksjoner skal komme med forslag som muliggjør offentlig innsyn og debatt rundt Riksrevisjonens undersøkelser og sikrer Stortingets medvirkning til- og kontroll med norsk utenriks- og forsvarspolitikk.
- I den første krisepakka våren 2020 var Rødt med på forhandlingene som fikk stanset regjeringas forsøk på å velte regninga for krisa over på arbeidsfolk. Vi bidro til å øke dagpengene for de som ble arbeidsledige og Rødt fikk gjennomslag for at arbeidsledige lærlinger skulle sikres inntekt på nivå med lærlinglønna. Vi fikk også med Stortinget på å legge politisk press på bankene for raskere rentekutt for folk med gjeld.
Rødt setter dagsorden
Etter at Rødt kom inn på Stortinget begynte det å skje ting på områder som tidligere var preget av handlingslammelse. Rødt tar tak i politisk ukultur og stiller maktpolitikere til ansvar. Etter at Stortingets byggeskandale fikk nok en stor kostnadsoverskridelse var Rødt første parti som tok til orde for at stortingspresidenten måtte gå av. Det ble også utfallet. Rødt fulgte videre opp i debatten om stortingslønna, som Rødt foreslo å kutte,
Rødt hadde i utgangspunktet ikke rett til å slippe til fast i den muntlige spørretimen. Etter en dragkamp med de etablerte partiene og en prøveperiode, hvor alle partier hadde rett på spørsmål i hver muntlige spørretime, fikk Rødt og MDG slippe til halvparten av gangene hver, og i tillegg hver gang statsministeren stiller i spørretimen.
Muligheten ga fort resultater: I striden om Acer skapte Rødt spenning til siste slutt, da Bjørnar Moxnes med sitt spørsmål i spørretimen fikk Erna Solberg til å punktere en av Arbeiderpartiets viktigste garantier knytta til Acer: Løftet om at North Connect-kabelen ikke ville bli bygget før man hadde høstet erfaringer fra andre kabelprosjekter. Det ble seinere bekreftet at de såkalte garantiene ikke er rettslig bindende.
Bilder med tillatelse fra NRK.
På vei mot neste topp
Rødt har kommet for å bli. Vi skal også i tida som kommer stille de forslagene som setter i gang noe stort på Stortinget og være den tydeligste og viktigste motstanderen til Solberg-regjeringa. Det har mange satt pris på, og vi er på god vei mot å gjøre et rekordvalg i 2021. Nå skal neste topp bestiges, og Rødt er på vei opp.