OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Stortinget må lære av historien

I dag stemmer stortinget over om EUs datalagringsdirektiv skal innføres i Norge.

– Det har foregått massiv ulovlig overvåking i Norge tidligere og det kan ikke utelukkes at informasjonen som blir lagret på grunn av datalagringsdirektivet også blir misbrukt, sier leder i Rødt, Turid Thomassen.

I likhet med tusenvis av andre nordmenn, har Thomassen selv blitt ulovlig overvåket. Lund-kommisjonen avdekket at politiet i Norge gikk langt utover lovverket og overvåket mennesker uten reel mistanke.

– Vi kan ikke være sikre på at all informasjonen som datalagringsdirektivet påbyder lagret ikke vil bli misbrukt. Når personinformasjonen først er lagret, er det er naivt å tro at politiet ikke vil klare å presse seg til å bruke informasjonen oftere enn de bør, sier Thomassen.

– Den kalde krigen skapte et politisk klima som forsvarte ulovlig overvåking og brudd med rettstatens prinsipper. Det kan i fremtiden oppstå nye ekstreme situasjoner som gjør at myndighetene eller andre ikke vil sky noen midler for å oppnå et høyere mål. Da er det lite lurt å ha lagret personinformasjon på hele den norske befolkningen. sier Thomassen

For ytterligere kommentarer, kontakt Turid Thomassen: 905 10 362.

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/TuridThomassen#