OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Tida inne for å hente soldatene hjem

Afghanistans president Hamid Karzai ber USA og NATO om å avslutte sine operasjoner i landet og trekke styrkene ut. Dermed mister regjeringa sitt hovedargument for norsk tilstedeværelse. Nå er tida er inne for å hente de norske soldatene hjem, mener Rødt-leder Turid Thomassen.

Etter enda et tilfelle av drap på sivile, ber president Hamid Karzai USA og NATO om å avslutte krigføringen i landet. «Jeg vil gjerne med ydmykhet, og ikke arroganse, be NATO og USA stanse sine operasjoner i vårt land», sa Karzai da han lørdag besøkte slektningene til ni barn som ble drept i et NATO-angrep, i følge NTB.

– Regjeringas hovedargument for norsk tilstedeværelse har vært den afghanske regjeringas ønske om at vi skal være der, sier Thomassen.

Hun viser blant annet til utenriksminister Jonas Gahr Støres uttalelse i spørretimen 06.01.2010: «Det internasjonale nærværet er basert på en invitasjon fra Afghanistans regjering [...],» sa Støre den gang.

– Hamid Karzai sier nå i klartekst at afghanerne ønsker USA og NATO ut av landet. Norge må ta konsekvensen av at afghanerne ønsker en slutt på de NATO-ledede krigsoperasjonene. Bølgen av drap på sivile den siste tida viser det meningsløse i å opprettholde en krig ingen kan vinne. Afghanistan er ødelagt av mange tiårs stormaktsinnblanding. Nå er det på tide at Norge bidrar med helt andre ting enn soldater og bombefly, avslutter Thomassen.

For ytterligere kommentarer, kontakt Turid Thomassen: 905 10 362.

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/TuridThomassen#