OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Rødt anmelder USA-agenter

Rødt ved partileder Turid Thomassen har i dag anmeldt de identifiserte SDU-ansatte for brudd på straffelovens §91a, den såkalte spionparagrafen.

– Våre medlemmer er blant dem som kan være ulovlig overvåket, sier Thomassen.

Onsdag kveld er kjent at den amerikanske etterretningsorganisasjonen SDU (Surveillance Detection Unit) angivelig i mange år har drevet innsamling av opplysninger om norske borgere for å stille disse opplysningene til rådighet for fremmed makt, i dette tilfelle USA. Rødt har i dag anmeldt Gunnar Tveit, Olaf Johansen, Ivar Follestad og de øvrige ansatte ved SDU til Riksadvokaten for mulig overtredelse av straffelovens §91a.

Loven lyder:
§ 91a. Den som hemmelig eller ved ulovlige midler til fordel for fremmed stat søker å samle opplysninger om politiske eller personlige forhold hvis meddelelse til en annen stat han vet eller bør forstå kan skade Norges interesser eller volde fare for enkeltpersoners liv, helbred, frihet eller eiendom, eller som medvirker hertil, straffes med hefte eller fengsel inntil 2 år.

– Det er åpenbart at norske borgere som havner i dette amerikanske registeret kan bli utsatt for risiko. Rødt leverer anmeldelsen blant annet fordi flere av våre medlemmer er blant de som på ulovlig vis kan ha blitt registrert av SDU, sier Rødt-leder Turid Thomassen i anmeldelsen.

– For til en viss grad å sikre bevis som kan bidra til å klarlegge virksomhetens omfang, ber vi om at påtalemyndigheten raskt foretar ransaking og dokumentbeslag i SDUs nye kontorer og på andre aktuelle adresser utenfor ambassadeområdet. Dokumentbeslag både på kontorer og privatadresser er jo et vanlig tiltak i alvorlige saker der det er fare for bevisforspillelse.

– Vi ber om at Riksadvokaten også vurderer behovet for å utpeke en settepolitimester ettersom flere av de anmeldte nylig har arbeidet i ulike av politiets virksomheter i Oslo, og det dessuten gjennom media er kjent at Oslo politidistrikt har hatt kunnskap om deler av virksomheten, avslutter Thomassen.

For ytterligere kommentar, kontakt Turid Thomassen: 90 51 03 62.

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/TuridThomassen#