OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– På tide å bruke veto-retten

Motstanden mot norsk EU-medlemsskap er på et historisk høyt nivå. Samtidig melder Aftenposten 22. juli at Norge er best i klassen og har banket gjennom 99,6 prosent av 1734 EU-direktiver.

Rødts nestleder Bjørnar Moxnes mener den rekordraske EU-tilpasningen innebærer en snikinnmelding.

– Nordmenn har aldri vært så EU-kritiske som akkurat nå. Det er et klart signal om at folk ikke ønsker en sentralmakt i Brussel som trer lover ned over hodene på dem. Det er rimelig spesielt at en regjering med to nei-partier gjennomfører denne snikinnmeldingen, sier Moxnes.

– De siste årene har vi sett et økende engasjement blant folk mot pålegg fra EU, blant annet mot tjenestedirektivet og datalagringsdirektivet. Da Norge sa nei til EU var det jo nettopp for å slippe markedsrettingen vi nå påtvinges. Det er et demokratisk problem at regjeringen på denne måten trosser folkeviljen.

Moxnes påpeker at Norge aldri har gjort bruk av vetoretten mot EU-direktiver, og mener tiden nå er inne.

– Tjenestedirektivet ble presset gjennom til tross for stor motstand i fagbevegelsen og blant folk. Men praksisen med å banke gjennom direktivene kan ikke fortsette med dagens rekordstore EU-motstand. Vi kan ikke leve med at EU presser gjennom en forringelse av posttjenestene i Norge eller sørger for økt overvåking av norske borgere. Nå må Regjeringen ta hensyn til opinionen og la postdirektivet og datalagringsdirektivet bli prøvesteiner for et mer selvstendig Norge som tar egne valg når EU prøver å ta dårlige valg for oss, avslutter Moxnes.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 22 98 90 68 / 40 22 60 62.

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes#