OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Uavhengig gransking av SAFH etter CV-jukset

– Nå trenger vi en uavhengig gransking, sier leder i Rødt, Turid Thomassen, etter avsløringen av at administrasjonssjef Liv Løberg ved Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (SAFH) har forfalsket CVen sin.

– Sosial- og helsedirektoratet har flere ganger vist at de ikke klarer å rydde opp i SAFH. At det er VG og ikke direktoratet selv som avslører CV-jukset sier noe om at direktoratet er uegnet til å granske autorisasjon av utenlandsk helsepersonell.

Thomassen sender i dag et brev til statsråd Strøm-Erichsen, der hun ber om en uavhengig opprydding i autorisasjon av utenlandsk helsepersonell i Norge.

Erling Folkvord og bystyregruppa i Oslo har i lang tid jobbet mot sosial dumping av fillipinske sykepleiere, og stilt spørsmål ved om SAFH har nok folk og nødvendig faglig kompetanse. Firmaet ASOR importerer arbeidskraft til helsesektoren, og er flere ganger avslørt for å ha forfalsket eksamenspapirer.

– Norge er i dag og vil i mange år være avhengig av helsepersonell med utenlandsk utdanning.. Vi må kunne stole på at rutinene for autorisasjon er gode nok. Jeg håper CV-jukset kan være det som gjør at vi nå får en uavhengig gransking, avslutter Thomassen.

For ytterligere kommentarer, kontakt Turid Thomassen på tlf 90 51 03 62

Pressebilder til fri bruk finnes her: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/TuridThomassen#

For flere detaljer i saken, kontakt Erling Folkvord på tlf 41510303

Brevet til helseministeren:

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Uavhengig gransking av autorisasjon av utenlandsk helsepersonell i Norge.

Rødt oppfordrer deg til raskt å frata Sosial- og helsedirektoratet ansvaret for videre gransking og opprydding vedrørende statens arbeid med autorisasjon av helsepersonell med utdanning fra utlandet.

Vi minner om at SAFHs daværende ledelse allerede 22. november 2004 orienterte Sosial- og helsedirektoratet om at SAFH hadde funnet mangler i rekrutteringsfirmaet ASOR som hadde ført til at SAFH ikke hadde kunnet godkjenne gjennomførte praksisperioder ”som grunnlag for autorisasjon i Norge”. Sosial- og helsedirektoratet ble på nytt orientert 28. januar 2005 da SAFH sendte en omfattende rapport til politiet om Rekruttering av sykepleiere fra Fillippinene. Her ble også påstander om fusk i eksamen i legemiddelregning gjengitt. Men Sosial- og helsedirektoratet unnlot, i likhet med SAFH, å undersøke disse påstandene nærmere.

Sosial- og helsedirektoratet har dermed et direkte ansvar for at uregelmessigheter ikke har blitt undersøkt. Dette er uregelmessigheter som med stor sannsynlighet førte til at noen fikk norsk sykepleierautorisasjon på feil grunnlag i 2004.

Dette tilsier i seg selv at Sosial- og helsedirektoratet ikke er rette instans til å avklare omfanget av sine egne feil.

Det har i dag i tillegg blitt kjent at administrasjonssjef Liv Løberg i SAFH har sagt opp stillinga si etter at VG påviste at hun har forfalska egne eksamenspapirer fra tre utdanningsinstitusjoner og at det hos svenske myndigheter ikke finnes spor av den svenske sykepleierutdannelsen som hun har påberopt seg.

Påståtte mangler i administrasjonssjef Liv Løbergs CV har vært samtaleemne i flere måneder. Når det likevel er VG og ikke Sosial- og helsedirektoratets egne selvgranskere som påviser administrasjonssjefens forfalskninger, er dette et nytt tegn på at Sosial- og helsedirektoratet nærhet til de involverte gjør direktoratets ledelse uegna til å avdekke feil og ansvarsforholdene bak feilene.

Norge er i dag og vil i mange år være avhengig av helsepersonell med utenlandsk utdanning. De mange tusen som gjør et utmerka arbeid, har krav på at norske myndigheter nå handterer oppryddinga i SAFHs og Sosial- og helsedirektoratets arbeid med godkjenning av utenlandske utdanninger på en seriøs måte.

Rødt oppfordrer derfor helseministeren til raskt å finne en uhilda og pålitelig instans som kan ta over det ansvaret som Sosial- og helsedirektoratet nå har for gransking og opprydding.

Vennlig hilsen

Turid Thomassen
Leder i Rødt