OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Datalagringsdirektivet truer rettsstaten

– EUs Datalagringsdirektiv strider mot rettsstatens prinsipp om at man er uskyldig til det motsatte er bevist. Mennesker som aldri har begått et eneste lovbrudd vil bli overvåket, sier leder i Rød Ungdom, Mari Eifring.

Lørdag 10. april er det nasjonal aksjonsdag mot Datalagringsdirektivet.

EUs Datalagringsdirektiv ble vedtatt av EU 15.mars 2006. Direktivet pålegger medlemslandene å lagre trafikk- og lokaliseringsdata fra innbyggernes bruk av telefon, mobiltelefon, bredbåndstelefon, e-post og internett. Det er ventet at Stortinget skal behandle saken høsten 2010. Lørdag 10. april er det nasjonal aksjonsdag mot direktivet. En av de som støter aksjonene er leder i Rød Ungdom, Mari Eifring.

– I Rødt er vi alltid kritiske til EU-direktiver som begrenser norsk sjølråderett. Men det som er ekstra skummelt med Datalagringsdirektivet er hvordan det uthuler rettssikkerheten. Direktivet strider mot rettsstatens prinsipp om at man er uskyldig til det motsatte er bevist. Mennesker som aldri har begått et eneste lovbrudd vil bli overvåket, sier Mari Eifring.

– Dersom Norge implementerer Datalagringsdirektivet, er det er stort skritt i retning av et overvåkingssamfunn. Det finnes ingen interne trusler i Norge som rettferdiggjør dette. Her må personvernet og rettssikkerheten gå foran.

– Da Stortinget kuppet Norge inn i EØS-avtalen i 1992 skulle den gjelde EUs indre marked. Datalagringsdirektivet er imidlertid justispolitikk. Den brede folkelige motstanden mot direktivet viser oss at dette er en passende anledning til å bruke Norges vetorett for første gang, avslutter RU-lederen.

For ytterligere kommentar, kontakt Mari Eifring: 922 80 682

Rødts høringsuttalelse om datalagringsdirektivet

Tillegg til Rødts høringsuttalelse om datadirektivet

Besøk kampanjen Stopp Datalagringsdirektivet for mer informasjon.

Pressebilder til fri bruk på: http://www.flickr.com/photos/roedt/tags/marieifring/