OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Avtalebrudd og grunnlovsstridig kutt i offentlig pensjon

Fredag før påske var et godt planlagt tidspunkt for å framlegge et lovforslag som innebærer brudd på den avtalen som ble inngått mellom partene i offentlig sektor 4. juni 2009 om offentlig tjenestepensjon og AFP. Lovforslaget innebærer også brudd på grunnlovens rettsvern for opptjente rettigheter.

Det skriver Rødt-leder Torstein Dahle i denne kommentaren om regjeringens «påskekupp».

Fredag før påske var et godt planlagt tidspunkt for å framlegge et lovforslag som innebærer brudd på den avtalen som ble inngått mellom partene i offentlig sektor 4. juni 2009 om offentlig tjenestepensjon og AFP. Lovforslaget innebærer også brudd på grunnlovens rettsvern for opptjente rettigheter.

Da de ekstremt gunstige gullpensjonene til stortingsrepresentanter måtte jekkes ned etter avsløringer og mye pinlig oppmerksomhet, ble det lagt stor vekt på at alle skulle få beholde de gullpensjons-rettighetene som allerede var opptjent når ny og dårligere ordning skulle innføres. Et utvalg ledet av Sigbjørn Johnsen la fram sin utredning 9. juni 2009. Der ble det henvist til grunnlovsvernet for opptjente rettigheter og understreket at «alle pensjonsrettigheter i pensjonsordningene mandatet omfatter som allerede er opptjente, må beholdes». Men da gjaldt det altså egne venner høyt på strå. Overfor vanlige lønnsmottakere i offentlig sektor er det ikke så farlig.

Da Arbeidsdepartementet skulle følge opp avtalen mellom tariffpartene fra juni 2009, skjedde det i form av et høringsnotat som kom 20. november. Det innehold så alvorlige angrep på offentlig ansattes grunnlovsfestede rettigheter at LO Kommune, LO Stat, Unio, YS og Akademikerne samlet seg om et felles svar. De viste til avtaleteksten der det sto at «Levealdersjusteringen i dagens offentlige tjenestepensjon skal gjennomføres slik at grunnlovsvernet ivaretas».

Grunnlovsvernet betyr at de rettighetene som allerede er opptjent når ny ordning skal iverksettes 1. januar 2011, ikke kan røres. Det betyr for eksempel at en som begynte i jobb i offentlig sektor som 21-åring 1. januar 1981, har krav på å få beholde de pensjonsrettighetene som hun har opptjent i 30 år under den gamle ordningen, uten noen form for avkorting på grunn av nye regler om levealdersjustering.

Men i lovforslaget later regjeringen som om alt er ivaretatt hvis man bare overholder en annen setning i den inngåtte avtalen: En individuell garanti som gjelder en avgrenset gruppe født i 1958 og tidligere og med 30 års opptjening, og som sikrer 66 prosent av pensjonsgrunnlaget ved 67 år.

Dette er direkte avtalebrudd, og det er brudd på grunnlovsvernet. I fellesuttalelsen sin sa organisasjonene at dersom regjeringen gjennomfører dette, vil det bli prøvd for domstolene. Rødt støtter det, men en prosess gjennom rettsapparatet vil være tidkrevende, og det er uholdbart å gå inn i tariffoppgjøret nå i 2010 med et avtalebrudd fra regjeringens side. Regjeringen må rett og slett endre lovforslaget sitt før tariffoppgjøret i 2010 i offentlig sektor kommer i gang for fullt. Fagbevegelsen kan ikke gå til forhandlingsbordet om årets oppgjør før fjorårets oppgjør er avklart.

Et annet viktig avtalebrudd er at regjeringen foreslår en ny og dramatisk samordnings-variant som betyr at folk som går fra å jobbe i offentlig sektor til å jobbe i privat sektor med rett til privat AFP, skal få svære kutt i den livsvarige alderspensjonen fra oppsatte rettigheter fra offentlig sektor. Fellesuttalelsen påpeker at dette opplegget "går langt ut over det som er en rimelig tolkning av hva partene ble enige om".

Lovforslaget innebærer en retrett fra regjeringens side når det gjelder særaldersgrenser og enkelte sider ved AFP. Det er bra. Men de gjenværende avtalebruddene er så alvorlige at de må slås tilbake. Den viktige seieren som ble oppnådd for offentlige tjenestepensjoner ved oppgjøret i 2009, må forsvares. Regjeringens forsøk på påskekupp må kontant avvises!

For ytterligere kommentar, kontakt Torstein Dahle: 91 58 43 83.

Pressebilder til fri bruk: http://www.flickr.com/photos/roedt/tags/torsteindahle/