OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Anerkjenn tamilenes rett til selvbestemmelse

-Basert på FN-kilder skriver britiske The Times at over 20 000 sivile kan ha blitt drept i de siste ukene da regjeringshæren på Sri Lanka nedkjempa LTTEs militære styrker. Sri Lankas regjering følger nå opp dette med overgrep som krever nye lidelser og daglige dødsfall blant den tamilske sivilbefolkningen, mener Rødts leder Torstein Dahle.

-Rundt 300 000 tamiler er i realiteten holdt i fangeleire, hvor den lankesiske hæren driver klappjakt på angivelige medlemmer og sympatisører av LTTE.

Avvisningen av å slippe til internasjonale observatører og hjelpeorganisasjoner gjør at regjeringssoldatene kan drive sine systematiske og grusomme overgrep mot uskyldige tamiler. Det forsterker også den umiddelbare nøden til de hundretusener som er i fangeleirene og de krigsherjede områdene.

-Foruten å kreve internasjonal tilgang til leirene og krigsområdene, er det avgjørende for den videre prosessen *at tamilenes rett til selvbestemmelse blir slått fast av det internasjonale samfunnet.* -Her kan den norske regjeringen gå i spissen og dermed få satt dette på dagsorden. Det finnes ingen varig løsning på konflikten på øya uten at dette prinsippet blir anerkjent og lagt til grunn for de politiske forhandlingene som må komme, avslutter Rødts leder.

Torstein Dahle har også i dag sendt et brev til statsminister Jens Stoltenberg hvor han understreker det som er nevnt til slutt her: At Norge må gå i spissen for en kampanje for at tamilenes rett til selvbestemmelse blir anerkjent.

For ytterligere kommentarer

Torstein Dahle
leder i Rødt
91584383