OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Forsvar de offentlige tjenestepensjonene

– kutt den gordiske knuten.

Ved årets tariffoppgjør skal offentlig tjenestepensjon tilpasses pensjonsreformen. I forbindelse med pensjonsforliket i 2005 har Storting og regjering sagt at de offentlige tjenestepensjonene ikke skal svekkes. Men Stortinget har samtidig vedtatt at framtidens pensjonister skal bli hengende lenger og lenger etter.

forsvarpensjon.no

Dette er fordi pensjonene ikke skal følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet og fordi framtidens pensjonister skal straffes økonomisk fordi de forhåpentligvis kommer til å leve lenger.

Men den helt uløselige knuten ved årets tariffoppgjør i offentlig sektor er hvordan de som er utslitt ved 62 eller 63 år skal unngå en lavere pensjon resten av livet. Dette dreier seg om et årlig tap på mer enn 50 000 kroner. Mens de som greier å jobbe til 67 år eller mer vil tjene tilsvarende, ja faktisk enda mer. Denne skeive pensjonsfordelinga skyldes at regjeringen forlanger å få på plass en såkalt "nøytral pensjon" og at pensjonistene skal kunne fortsette i full jobb samtidig som de mottar pensjon.

”Nøytral pensjon” er ideen om at ingen skal "tjene" på å gå av tidligere. Pensjonsformuen for en som går av ved 67 skal teoretisk rekke til 84. Går man av ved 62 skal den samme pensjonsformuen rekke i omtrent 5 år ekstra, og det årlige beløpet blir altså redusert forholdsmessig. Men folk flest velger ikke når de vil gå av. Valget avgjøres av at helsa og kreftene tar slutt. Det er de med tungt arbeid og kort levealder som går av først, oftest de med lav lønn og lite utdanning. Nøytral pensjon betyr å ta fra de som trenger det mest og gi til de som har god helse og en jobb å bli gammel i. Det samme prinsippet fører til at hundretusener, flest kvinner, mister retten til å gå av ved 62 år. De har rett og slett ikke tjent nok til å få lov å bli minstepensjonist.

Rødt kan ikke se at det finnes noen modell der dagens gode offentlige tjenestepensjon kan overleve dersom den skal presses inn i denne ”nøytrale” tvangstrøyen. Så da må en gjøre som hærføreren gjorde, han hogg den gordiske knuten over. Kravet er at offentlige pensjonister skal ha minst 66 % av sluttlønn etter 30 års ansettelse i det offentlige ved fylte 65 år, også om de har gått av på AFP tidligere. Så er det opp til regjeringa å fortelle hvordan det å beholde dagens gode offentlige tjenestepensjoner, som de har lovet å videreføre, lar seg oppnå med deres ”nøytrale” pensjon og merkelige ide om at folk skal kunne bli pensjonister og samtidig fortsette i sin gamle jobb med full lønn.