OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Tusenvis står fram som kriminelle

På under et døgn har over tusen fildelere fra hele verden lastet opp bilder av seg selv på filesharer.org og stilt seg bak de tiltalte i Pirate Bay-rettssaken i Sverige. Partiet Rødt, som er initiativtaker til kampanjen, er godt fornøyd men etterlyser seriøs debatt om temaet.

– Vi er strålende fornøyd med responsen, sier Elin Volder Rutle, Rødts andrekandidat ved stortingsvalget i Oslo.

– Dette viser at de fire på tiltalebenken bare er underholdningsbransjens foretrukne syndebukker. De som faktisk har delt filene er vanlige folk som deg og meg. Det viktige framover nå er å få til en debatt som forholder seg til virkeligheten, og ikke handler om å kriminalisere en aktivitet som har allmenn aksept blant folk, sier Volder Rutle.

Hun understreker også at debatten bør dreie seg om å finne gode løsninger for kompensasjon til dem som produserer åndsverk, enten det dreier seg om musikk, film, programvare eller annet.

– En mulig løsning er styrking og videreutvikling av eksisterende ordninger med kunstnerlønn og stipender. Det vil også bli nødvendig med en statlig nettbasert innkjøpsordning.

– Tilgang til kultur er en menneskerett. Den nye teknologien gir folk større valgfrihet til selv å velge hva slags kultur man vil nyte, og den tilgjengeliggjør et mye bredere utvalg enn når bransjen selv fikk diktere hva folk skulle se og høre på. Vi ønsker oss derfor en offentlig finansiering av ulike kulturprodukter som tar høyde for at kulturen blir delt og ikke solgt, avslutter Volder Rutle.

Les mer på kampanjesiden http://www.filesharer.org

For ytterligere kommentar eller intervju, kontakt Elin Volder Rutle på telefon 992 49 188.

Redd musikken!

Musikk fra Norge blogger fildeling

Mad Mullah Hastur: Det var denne fildelinga då