OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Norge må bidra til FN-styrken i DR Kongo

Rødt mener at Norge bør svare ja på henvendelsen fra FN-styrken i DR Kongo overfor utviklingsminister Erik Solheim om å sende personell til en fredsbevarende styrken i landet, inkludert soldater.

Regjeringens avslag med begrunnelse i at Norge ikke har flere soldater å avgi på grunn av at vi har bundet opp så mange, spesielt i Afghanistan, kan ikke godtas. Vi kan tilby å sende de som er tiltenkt å avløse kontingenter i Afghanistan nå til vinteren og vi kan omdirigere helikoptre, transportfly og kjøretøyer som er bundet til okkupasjonsoppsettingen der. Norge bør også jobbe for at våre nordiske naboland gjør det samme.

I Kongo har FN-styrken, Monuc, et mandat som er i pakt med FN-chartrets krav om forsvar av sivilbefolkningen mot krigsforbrytelser og brudd på
grunnleggende menneskerettigheter, uten å bryte folkeretten og ta part i en borgerkrig slikFN har legitimert i Afghanistan. Norge bør støtte opp om slike oppdrag og trekke seg ut av stormaktsoppdrag vi nå er med på. Norge må også motsette seg at stater med stormaktsinteresser i regionen, som USA og Frankrike især, skulle melde seg på med soldater til Monuc.

Det akutte behovet for økt sikkerhetshjelp nå skyldes den livstruende faren som hundretusener kongolesere i dag står ovenfor i Kivu-provinsen. Monuc har ikke mandat til, og kan heller ikke løse de grunnleggende problemene som har utløst denne krisen. Men den kan berge tusener av flyktningers liv her og nå.

Krigen har sitt utspring i forlengelsen av den kolonipolitikken som dagens dragkamp om landets rike ressurser er. Stormaktenes, i sær USAs og Frankrikes, innblanding og splitt og hersk-politikk, hvor nabostater til den Demokratiske Republikken Kongo er dratt inn, har også gitt spillerom for militsgrupper som primært er ute etter økonomiske gevinster. Den humanitære katastrofen som nå rammer innbyggerne i nordøst, hvor opprørsleder Laurent Nkunda nå rykker fram, har først og fremst utspring i en slik kamp om å få kontroll over rike mineralforekomster, som opprørslederen vil få noe av, mens hans kunder beriker seg mest på. Norge bør også jobbe for å få i stand sanksjoner og andre straffetiltak mot selskaper og stater som er med på denne virksomheten

Vi har et ansvar for på alle måter å hjelpe de sivile som nå er truet på livet i Kongo. Rødt støtter Høyre sitt forslag om umiddelbart å ta inn minimum 500 flyktninger fra Kongo, og det bør tilrettelegges for å ta i mot flere. Norge må også åpne pengepungen til innkjøp av medisiner og annet som trengs av materiell bistand til flyktningene. Det må være behovet som styrer beløpene her.

Oslo, 26.november 2008
Arbeidsutvalget i Rødt
v/Arnljot Ask