OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Torstein Dahles tale til Rødts landsmøte

Partileder Torstein Dahle ga en klar støtte til streiken i sin åpningstal på Rødts landsmøtetale. Under følger Dahles tale i sin helhet:

Kamerater!
Det er nå et år siden partiet Rødt ble stiftet. Partistiftelsen har vært en krevende prosess som har betydd omfattende omorganisering, særlig i de store byene. Disse omorganiseringene er ikke over, og derfor bærer Rødt stadig preg av å være et nytt parti. Men selv om vi er i startfasen har Rødt i sitt første leveår oppnådd relativt mye. Ved valget i fjor gikk Rødt fram i flere viktige byer. Jeg vil spesielt trekke fram det gode valget i Oslo, der vi fikk en framgang på 75%.

Først og fremst skal vi likevel se framover. Fram mot neste høsts Stortingsvalg gjelder det for Rødt å få eiendomsretten til flere viktige saker. På mange måter er det litt dårlig å si at vi skal ha eiendomsretten til dem, for det er ingenting vi heller ville enn å slippe å ha eiendomsretten på disse sakene. Aller best vil det jo være om mange partier var enige med oss i for eksempel å hente soldatene hjem fra Afghanistan. Men dessverre er det sånn at Rødt i mange viktige saker står relativt alene.

En sånn sak er kampen mot krigen i Afghanistan. I dag er Rødt det eneste partiet som representerer rundt halve befolkningen som er mot at Norge deltar i en angrepskrig i Afghanistan. En annen slik sak er forsvaret for AFP. Denne våren har vært preget av kampen for å bevere folketrygden, en kamp vi dessverre tapte i første omgang. Men kampen er ikke over, verken i privat eller offentlig sektor. Jeg er villig til å vedde på at Rødts medlemmer i fagbevegelsen vil stå sentralt i denne kampen. Jeg blir både stolt og forbanna på samme tid når jeg hører LO-ledelsen og AP-ledelsen si at ”Det bare er Rødt som er mot å kutte AFP”. For samtidig som det gjør meg stolt at Rødt så klart har markert seg mot folketrygden, gjør det meg eitrende forbanna at toppsjiktet i LO forsøker å umyndiggjøre og usynliggjøre de mange fra alle partier som har kjempet AFP-kampen sammen med oss.

I disse dager pågår det en viktig og riktig streik i offentlig sektor. Meklingsopplegget som er lagt fram er svært dårlig, særlig når det gjelder pensjon. Hva folketrygden angår er meklingsopplegget like dårlig som i privat sektor, men vil få enda mer betydelige konsekvenser i offentlig sektor. For det første fordi dette handler om store grupper kvinner som arbeider deltid. For det andre fordi dette handler om lavtlønnsgrupper. Og for det tredje fordi det handler om grupper som bruker lang tid på utdannelse og dermed ikke har mulighet til å stå i jobb 40 år til ende. Men også lønnkravene i streiken er viktige. Dette handler om å forsvare velferdsstaten, og om å kunne tilby en lønn i offentlig sektor som gjør det ålreit å jobbe med velferd. Og dette er ikke bare en lærerstreik! Innenfor Unio streiker ergoterapauter, fysioterapauter og sykepleiere.

Jeg har lyst til å trekke fram en overskrift fra forrige lørdags Klassekampen. På forsiden står det ”Klimakrise, økonomisk krise, matkrise. På kanten av stupet?” Det tvinger oss til å spørre om hele systemet er på bristepunktet. Jeg tror flere og flere i tiden som kommer vil forstå at et system der det mange produserer forvaltes og styres av noen få, representerer en forferdelig urett for dem som lider fordi de ikke får gleden av de verdiene vi skaper. Den dagen denne finanskrisa slår inn for fullt, vil det være mange som står klare med svar. Noen vil ganske sikkert skylde på innvandrerne, på muslimene. De vil mene at vi må sørge for oss selv nå som tidene er dårligere, og at vi alle fall ikke har mulighet til å sørge for noen andre. Men opp mot dette brune svaret vil det finnes et rødt svar. Et svar som peker på at dersom vi setter folks og naturens behov i sentrum, i stedet for profitt, så kan vi skape en verden uten fattigdom og nød.

På lang sikt er dette partiet Rødts oppgave. Første skritt er å komme inn på Stortinget ved neste års valg. Og Rødt skal inn på Stortinget, med minst en representant. I Oslo har Erling Folkvord et usedvanlig godt utgangspunkt for å kapre et mandat. I Hordaland har vi også gode sjanser. Og vi skal heller ikke se bort i fra, dersom regjeringen fortsette i dette sporet, at partiet Rødt kan krype tatt opp mot sperregrensen. Og da snakker vi plutselig om en 5-6 stortingsmandater.

Men kampen stopper ikke der. Vi må fortsette å bygge allianser og føre folks kamper sammen med alle dem som jobber mot krigen, for folketrygden eller for å redde klimaet. Her har partiet Rødt er godt utgangspunkt. Lykke til og godt landsmøte!

For mer info om Rødts landsmøte, ta kontakt med pressesekretær Mimir Kristjansson på tlf. 932 69 961 eller partileder Torstein Dahle på tlf. 91584383.

Fullstendig tidsplan for landsmøtet, finner du her.