OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Torstein Dahle: - Det er i strid med Grunnloven å utelukke fattige fra valget pga krav om legitimasjon

Brev til Kommunalminister Åslaug Haga:

Jeg viser til mitt brev av 24. august om legitimasjonsplikt ved stemmegivning.

Det er i strid med Grunnloven § 50 at fattige avskjæres fra å avgi stemme ved valget 2007. Den billigste måten å skaffe seg legitimasjon på, er Postens id-kort, som koster kr 261,-. Det tilsvarer flere ukers middager, og for en som allerede på forhånd ikke har råd til middag hver dag, er det selvfølgelig ikke å tenke på en gang.

Jeg viser til denne lenken til NRK-Sørlandet:

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/valg_2007_sorlandet/1.3314434

Der sier Oddmund Harsvik, leder av stiftelsen Klar, at det bare i Kristiansand trolig finnes 1000 personer som ikke kan stemme på valgdagen på grunn av krav om legitimasjon. Han jobber til daglig blant rusmisbrukere. Bare i løpet av noen timer mandag fant han tolv personer innenfor rusmiljøet med manglende legitimasjon.

Harsviks observasjoner samsvarer fullt ut med de erfaringer som vi har gjort de siste dagene her i Bergen. Et eksempel var en person fra dette miljøet som ble overbevist om å bruke stemmeretten sin, men som plutselig spurte: ”Men da må jeg vel ha legitimasjon?”. Da vi måtte bekrefte det, sa han ”Glem det!”.

Tilsvarende erfaringer har folk på våre valgstands gjort flere steder rundt omkring i landet.

Problemet er at Stortinget enstemmig vedtok å tilføye i valgloven §§ 8-4 og 9-5 at ”Velger som er ukjent for stemmemottaker, skal legitimere seg”. Det er velkjent at Stortinget og Regjeringen ikke utmerker seg med særlig mye kunnskap om fattiges levekår i Norge. Dermed hadde de selvsagt ingen peiling på at et stort antall mennesker lever uten godkjent legitimasjon i Norge. Pass og førerkort er helt uaktuelt, bankkort likeså (i noen tilfeller fordi bankkonto er misligholdt).

Det er ikke bare fattige som rammes av dette. Også mange gamle mennesker er uten godkjent legitimasjon, bl.a. fordi de bruker kontobevis uten bilde når de skal ta ut penger av banken. I går hadde ”Norge i dag” i NRK1 et innslag om en gammel dame i Østfold som mister stemmeretten på grunn av kravet om legitimasjon.

Regjeringens tabbe er at den ikke har fulgt opp lovendringen med det tiltaket som kunne ha sikret at lovendringen ikke kom i strid med Grunnloven: Regjeringen kunne ha innført en ordning med gratis legitimasjonskort med bilde til alle stemmeberettigede.

Det er nå bare én akseptabel løsning på dette: Regjeringen må fatte et ekstraordinært vedtak (”provisorisk anordning”) om at de nevnte lovendringene ikke skal gjøres gjeldende ved dette valget.

Nå opplever vi et tiltakende kaos som gjør spørsmålet om stemmerett til et spill av tilfeldigheter:

* Kommunalutvalget i Kristiansand vil la folk uten legitimasjon få stemme likevel, hvis de har med seg en fra hjelpeapparatet som kan bekrefte identiteten i stemmelokalet.

* I en pressemelding i går ber du ordførerne om å sørge for at kommunene bidrar – om nødvendig økonomisk – til at alle kan få bruke stemmeretten sin. Du påpeker også at den endelige avgjørelsen ligger hos de mange tusen valgmedarbeiderne ute i stemmelokalene, og at det er viktig å utvise skjønn, ”så lenge de føler seg trygge på at det er rett person som avgir stemme”.

* Statssekretær Dag Henrik Sandbakken i ditt departement uttalte til Klassekampen 24. august at ”eg trur at dei aller fleste kommunar vil vere så romslege som det trengs utan at vi ber dei om det”, men han ”understrekar at regelen om at alle må kunne vise fram ”fullverdig legitimasjon” står fast”.

Lovens formulering er klar. Det er selvsagt helt uakseptabelt at en persons stemmerett skal avhenge av at vedkommende bor på et sted der kommunalutvalget eller valgstyret eller valgmedarbeideren er villig til å la sitt skjønn og ”romslighet” gå på tvers av lovteksten. Det er for sent å komme unna skandalen ved å bedrive lappverk av ymse sort.

Jeg vil også påpeke de praktiske problemene for dem som måtte ha penger og initiativ til å gjøre en innsats for å skaffe seg den nødvendige legitimasjon. Den som ikke kan framvise allerede godkjent legitimasjon, får ikke Postens id-kort uten fødselsattest fra Folkeregisteret. Folkeregisteret utsteder ikke fødselsattest ”over disk” uten framlegging av godkjent legitimasjon, men sender attesten i posten til den folkeregistrerte adressen. Det må påregnes 3-4 dager før man har attesten i hånden. Etter innbetaling av kr 261,- sender Posten id-kortet rekommandert ca 7-14 dager etter bestilling. I de fleste tilfeller er det allerede for sent å få dette ordnet før valgdagen 10. september.

Jeg føler meg overbevist om at en vurdering fra Høyesteretts side ville konkludere med at det er i strid med Grunnloven når man gjennomfører en slik faktisk avskjæring av stemmeretten for fattige og for folk som lever litt på siden av det vanligste sosiale mønster.

RV/Rødt vil nå oppfordre sine medlemmer til å levere skriftlig klage over lovligheten av kommunestyrevalget og fylkestingsvalget i sine respektive kommuner og fylker. Klagen vil bli levert til valgstyret/fylkesvalgstyret i samsvar med valgloven § 13-2.

Jeg understreker igjen at det i virkeligheten bare finnes én akseptabel vei ut av dette:

Regjeringen må fatte et ekstraordinært vedtak om at de nevnte lovendringene ikke skal gjøres gjeldende ved dette valget.

Med hilsen

Torstein Dahle
leder RV/Rødt