OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Tron Øgrim er død, 59 år gammel

Tron Øgrim er død, 59 år gammel. Han har hatt en del trøbbel med helsa si, men dette var likevel svært uventet og ufattelig trist. Det er et enormt tap for oss i Rødt.

Tron prøvde å bruke livet sitt sånn at han kunne bidra mest mulig til menneskehetens frigjøring fra kapitalisme og imperialisme, og han klarte å levere et stort, stort bidrag. Han var utrolig kunnskapsrik, og bare tapet av alle kunnskapene hans er et stort slag for oss. På mange områder var han langt forut for sin tid, og hans innsats vil ganske sikkert bli bare mer og mer verdsatt etter hvert som årene går.

Han var kjent som en intens og dyktig debattant, men ikke alle var klar over at han også hadde en meget velutviklet evne til ettertanke over andres synspunkter. Han lyttet og leste, og som en svamp sugde han til seg andres tanker og innvendinger. Dermed utviklet han sine standpunkter og kunne etter hvert ofte framtre som selvkritisk, samtidig som han like til siste slutt beholdt den samme gløden i sitt sterke engasjement mot urett og undertrykking.

For de av oss som var så heldige å bli kjent med mennesket Tron, er det også et stort personlig tap når han nå er borte. Han var en varm, omsorgsfull og raus person. I en del år har han valgt å holde seg vekk fra verv og organisasjonsmessig virksomhet, men han var likevel en svært viktig bidragsyter til debatter og til konstruktive innspill for mange av oss i Rødt, enten vi har vår bakgrunn i RV eller AKP.

Trons internasjonale engasjement var usedvanlig omfattende. Det merkes ikke minst i dag, da meldingene kommer inn fra nær og fjern om det tapet som Trons død er for dem. I de siste årene var det nepalske folkets kamp noe av det som engasjerte ham mest. Det vil utvilsomt være i Trons ånd hvis vi bruker vår avskjed med ham til å gi støtte til det norske helselaget til Nepal. Så inspirerer han oss til innsats også når han er borte.

Torstein Dahle
leder Rødt

Ressurser

Helselag til Nepal, innsamlingskonto: 6045 09 15745.

Foto: Copyright © 2006 Kjetil Ree, some rights reserved. Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 License.